fallback

Страхът от понеделник

Barclays и Bloomberg посочват какви са вероятните сценарии за Гърция след вота

11:42 | 03.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Строго погледнато, гръцките граждани трябва да гласуват в неделя само за няколко реформи: пенсиониране на 67 години, ДДС, приватизация. Но политическото значение на референдума е много по-голямо. По същество иде реч за въпроса дали гърците да одобрят нов спасителен пакет, със свързаните с него мерки за икономии или дали ще рискуват пълен срив на гръцката икономическа и финансова система, като най-накрая се отърват от омразните кредиторите.

Не само при много гърци, също така и в Брюксел и Берлин несигурността преди понеделник е голяма. Докато гръцкото правителство на Алексис Ципрас убеждава сънародниците си да гласуват с "не" на исканията за реформи, представителите на ЕС и еврогрупата се опитват възможно най-ясно да покажат какви са заплахите в този случай. „Ако хората казват, че не искат това, то няма повече основание за нова програма за помощ", предупреди в четвъртък председателят на еврогрупата Йерун Диселблум. „Тогава вече дори няма основа за Гърция в еврозоната". 

Съдържателните думи имат доста сериозен фон - въпреки че все още не е ясно дали Гърция наистина трябва да излезе от еврозоната, ако гласува с "Не“, то за страната ще стане много трудно, пише Der Spiegel. „Да“, от друга страна, все още може да предотврати най-лошите последствия, отправят послание кредиторите.

Какво ще се случи след понеделник? В свои анализи от Barclays и Bloomberg представиха нагледно какви могат да са изходите за страната след провеждането на референдума.

Barclays разглежда възможните сценарии във времеви хоризонт до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
fallback