fallback

МВФ: Скептични сме към отлагането на гръцкия транш

Фондът отговаря на девет въпроса, свързани с гръцката криза и просроченото плащане

16:12 | 02.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) е скептично настроен към молбата на Гърция за отлагане на плащането на траншовете. 

Фондът признава, че страната може да кандидатства за отлагане на сроковете за плащане. Въпреки това обаче имало "дългогодишен принцип" изплащанията да не се отлагат. Опитът е показал, че това не е решение, смятат специалистите на огранизацията.

В сряда вечер МВФ публикува на сайта си документ с девет въпроси и отговори за МВФ и Гърция, с който се опитва да намери баланс между спасяването на Атина и съмненията и обвиненията за специално привилегировано отношение. Посланието на текста е ясно – искаме да помогнем, но няма да прекрачим някои граници.

Въпрос 1: Какво трябва да се случи според представите на МВФ, за да се реши ситуацията?

Приоритетът на МВФ остава да се помогне на гръцкия народ в този труден момент на икономически сътресения. Най-добрият начин е "балансиран подход", както е описан в блога на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар. Преди две седмици Бланшар призова гръцкото правителство да увеличи ДДС и да съкрати пенсиите, а от европейците изиска нов план за помощ за Гърция. От това, което знаем обаче нов план за помощи не е играл никаква роля в преговорите в Брюксел, а напротив – МВФ е поел ролята на "лошото ченге". 

Едно евентуално преструктуриране на дълга не се споменава от МВФ. Това постоянно бе сред предложенията на гръцкото правителство. То настоява Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) да поема дълга на страната към ЕЦБ и МВФ, след което той да бъде времево разсрочен, за да се даде свобода за икономическото възстановяване на страната.

Въпрос 2: Какво ще се случи с Гърция, след като тя не извърши едно погасяване?

Непосредствено следствие е, че Гърция повече няма да получава финансиране от МВФ. Фондът ще се съгласи на ново финансиране само, ако Гърция компенсира забавеното плащане – това е евфемизъм на МВФ за държавен фалит. Това е "стандартна процедура".

Очевидно МВФ тук иска да противодейства на впечатлението, че Гърция се третира несправедливо. Страната продължава да бъде член на Фонда, запазва своето право на глас и своето представителство в съвета. Годишният преглед на състоянието на икономиката на държавите членки обаче си остава задължение.

Гърция продължава да има право да иска експертен опит от МВФ. От гледна точка на гръцкото правителство това е "отровна оферта" - министър-председателят Алексис Ципрас заяви преди две седмици, че МВФ действа "престъпно" спрямо Гърция. Малко преди това финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че той би могъл да си представя споразумение с останалите европейци, но без участието на МВФ.

До това е малко вероятно да се стигне: федералното правителство на Германия многократно заявяваше, че смята за необходимо задължителното участие на МВФ в преговорите за решение на гръцкия проблем.

Въпрос 3: Ще има ли гратисен период?

Отговорът е ясен: не. „Когато една държава членка не погаси навреме задълженията си към МВФ, то тя е в просрочие. Че Гърция не може да се надява на никакъв компромис, вече изясни и ръководителят на МВФ Кристин Лагард - другите държави членки на МВФ "наистина не виждат причина за специално третиране, тъй като в миналото вече е имало такива ситуации и в други страни по света", заяви тя пред CNN.

Въпрос 4: Може ли да се отложи едно плащане?

Теоретично това е възможно, на практика - не. Преди повече от 30 години МВФ предостави такава възможност на някои бедни страни - да отложат плащането, но в нито един от тези случаи това отлагане не е помогнало за решаването на непосредствените финансови нужди или на основните икономически проблеми.

Въпрос 5: Какво предприема МВФ, за да "преживее" просрочените плащания?

В такива случаи МВФ работи тясно с държавите членки, за да бъдат изчистени просрочените плащания, се казва лаконично в отговора на МВФ. Споменават се и предишни решения на Фонда - отново с цел да се изясни, че Гърция не е прецедент, но и че няма да получи никакво специално третиране.

Така например изрично е посочено, че през периода 1978-1989 г. е  имало деветнадесет страни "в просрочие". „С изключение на Судан и Сомалия всички тези държави членки са били в състояние да осъществят дължимите им плащания". Единствената страна, която в близкото минало не е успяла да стори това, е Зимбабве.

Въпрос 6: Има ли санкции при неизвършване на плащанията?

Първо, съответната страна няма да получава повече финансова помощ. В екстремен случай Гърция може да бъде изключена от МВФ. Отново се подчертава, че последователността на санкциите не е избрана произволно, а следва ясни правила.

На практика подобна стъпка за страни като Судан, Сомалия и Зимбабве, означава, че са отрязани от международни заеми. За Гърция практическите последици не са толкова ясни, както показва и следващият въпрос.

Въпрос 7: Какво значи забавянето на плащането за другите кредитори на Гърция?

Отговорът е много кратък: това въздействие трябва да се определи от другите кредитори. Едно нещо обаче МВФ премълчава: За разлика от Судан, Сомалия и Зимбабве Гърция все още има на своя страна еврозоната и ЕС.

Въпрос 8: Засегната ли е способността на МВФ за финансиране на други страни членки?

Този въпрос може би си задават преди всичко правителствата на страните членки на МВФ, които са много по-бедни от Гърция. Отговорът гласи лаконичното "балансът на МВФ е силен, МВФ е добре позициониран да посрещне потенциалните потребности за финансиране на своите членове".

Въпрос 9: Ще претърпят ли акционерите на МВФ загуби, ако Гърция не плати вноската?

Също кратък отговор: "Не, акционерите на МВФ няма да претърпят никакви загуби".   

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
fallback