fallback

Европейският механизъм за финансова стабилност обяви Гърция в несъстоятелност

Спасителният фонд EFSF няма да настоява за незабавното изплащане на заемите

15:48 | 03.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Два дни преди референдума в Гърция спасителният фонд на еврозоната обяви, че страната е изпаднала в несъстоятелност.

„Официално е установен дефолт“, заяви в петък Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSF). Въпреки това е било решено „да не се изисква незабавното изплащане на заемите“ от Атина.

Теоретично фондът има две възможности – или да изиска веднага от Гърция връщане на предоставените кредити, или  писмено да заяви, че е съгласен на по-късно погасяване. 

Директорите на фонда са се съгласили на втория вариант и няма да "изискват незабавното изплащане на кредитите", се казва в декларация на фонда. 

"Европейският фонд за финансова стабилност няма незабавно да си иска парите, отпуснати на Гърция, въпреки че страната отказа да плати в срок дължими суми на Международния валутен фонд, заяви председателят на ЕФФС Клаус Реглинг", цитиран от DPA.

"Фактът, че има дефолт е основание за дълбоко безпокойство", каза oще ръководителят на фонда. "Това нарушава ангажимента, поет от Гърция да изпълнява финансовите си задължения към всички свои кредитори и отваря вратата за тежки последици за гръцката икономика и гръцкия народ", допълни Реглинг.

Гърция дължи около 130 млрд. евро на спасителния фонд EFSF.  Той бе създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 29.08.22 г.
fallback