fallback

Шулц: При вот „Не“ Гърция ще трябва да въведе нова валута

Ако това се случи, Гърция ще трябва да напусне еврозоната, смята председателят на Европейския парламент

17:31 | 05.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред германско радио, че Гърция ще трябва да въведе друга валута, ако на референдума в неделя победи "не".

"Все още ли Гърция ще е в еврозоната след този референдум? Това със сигурност е така, но ако те решат с " не ", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е на разположение като средство за плащане“, заяви Шулц пред германското Deutschlandfunk в интервю, излъчено в неделя, но записано в четвъртък. 

"В момента, в който някой въведе нова валута, той излиза от еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с „не"", поясни той. Този коментар е един от най-ясните, направени от високопоставен служител на ЕС. По-рано през юни той дори заяви,че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще означава, че страната ще напусне и Европейския съюз.

„Със сигурност станахме свидетели на една от най-бурните и най-напрегнатите политически седмици, в които съм участвал в политическата си кариера“, казва още Шулц. 

Онова, което гръцкото правителство пита във вота, Шулц нарича „споделен суверенитет“. „Те, разбира се, имат пълен суверенитет като суверенна държава, но влизат в паричен съюз, в който след това споделят - поне по отношение на паричните теми, своя суверенитет с този на останалите членове на валутния съюз“, пояснява политикът. 

Онова, което според него гръцкото правителство прави, е „една страна еднозначно да каже, че едно нещо трябва да се реши така, а след това останалите 18 други да уважават това мение, защото това е демокрация - така твърдят. И когато им се каже, че, например, финландците казват, че искат да поемат в различна посока, наистина демокрацията е въпрос на компромис". А точно по пътя на компромиса това правителство в Атина не иска да поеме. Така че става въпрос на принципи, и въпрос за бъдещето на структурата на еврозоната, пояснява Шулц.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
fallback