fallback

Бурни сцени в Европейския парламент след речта на Ципрас

В пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък от гръцкия, заяви Манфред Вебер

12:50 | 08.07.15 г. 29
Автор - снимка
Създател

В последвалите речта на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Европейския парламент изказвания се стигна до разгорещени спорове и емоции.

По време на речта си консервативният депутат от Европейската народна партия Манфред Вебер отправи сериозни критики към Ципрас и го обвини, че е унищожил доверието е Европа.

„Господин Ципрас, вие не казвате истината на хората, а това не е достойна политика“, заяви Вебер, цитиран от DPA. “Знаем какво е положението на хората в България. Как  може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък“, попита Вебер и завърши речта си с думите „Г-н Ципрас, вие разделяте Европа. А ние обичаме Европа“.

Front National sporting Oxi signs in the European Parliament pic.twitter.com/N8TZoJbpma

— MineForNothing (@minefornothing) July 8, 2015

Изказването му бе посрещнато с бурни освирквания от гръцките евродепутати, а председателят на парламента Мартин Шулц бе принуден да успокоява ситуацията.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви от своя страна, че „Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция“, добави той. 

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция.

„Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото виждат очите ни“, добави той.

Според Ги Верхофстат от АЛДЕ проблемът не е, че гръцкото общество не е положило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд.

„Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи“, обърна се той към Ципрас.

„В надпревара сме с времето да възстановим доверието“, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.   Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
fallback