fallback

ЕСМ може да участва с 40-50 млрд. евро в новата спасителна програма за Гърция

Финансовите министри на държавите от еврозоната търсят възможности за финансиране на Атина, докато се подготвя програмата

16:29 | 14.07.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Постоянният спасителен фонд на еврозоната – Европейският стабилизационен механизъм, ще допринесе с 40-50 млрд. евро към новата спасителна програма за Гърция, съобщава представител на ЕС, пожелал анонимност, цитиран от онлайн изданието на гръцкия в. Катимерини.

Международният валутен фонд (МВФ) също ще се включи в програмата, според източника на изданието. Към края на периода на спасителната програма Атина ще може да се финансира и сама през пазарите.

Същевременно финансовите министри на държавите от еврозоната един по един започнаха да отчитат трудностите за намирането на финансиране за Гърция през следващите седмици, докато тече подготовката на спасителната програма. В понеделник страната трябва да плати на Европейската централна банка 3,5 млрд. евро и финансовите министри проучват няколко възможности.

Вариантите са няколко – двустранни заеми за Гърция, прехвърляне на печалбата на ЕЦБ от гръцките облигации, които централната банка на еврозоната държи, както и отпускането на остатъка от първата помощна програма от 2010 г. в Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM) (малко над 13 млрд. евро).

Последният вариант обаче изисква одобрението на всички 28 членки на Европейския съюз (ЕС). Великобритания и Чехия вече се обявиха против това решение.

Гърция вече пропусна две плащания към МВФ, припомня Ройтерс. До края на месеца на страната са необходими около 7 млрд. евро, а през август – 5 млрд. евро, отбелязва информационната агенция.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира, че има нужда от спешно решение, за да се „избегне драматична ситуация в понеделник“, намеквайки за плащането към ЕЦБ. Според него е възможно да се стигне и до използване на средства от бюджета на ЕС за временно подпомагане на страната.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback