fallback

Кругман: Надцених компетентността на гръцкото правителство

Нобеловият лауреат по икономика продължава да залага на Grexit по един или друг начин

10:51 | 20.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас губи свой важен съюзник. Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман* подкрепяше досега лявото гръцко правителство в борбата му срещу изискваните от международните кредитори строги мерки за икономии, но сега очевидно е разочарован от Атина.

„Може би надцених компетентността на гръцкото правителство“, заяви Кругман в неделя в интервю за CNN. Референдумът срещу допълнителния пакет от строги мерки и реформи е бил организиран от управляващата партия СИРИЗА без наличие на план Б, в случай, че финансовата помощ не дойде, твърди Кругман.

Това очевидно е разочаровало икономиста. „Те изненадващо смятаха, че могат да настояват за по-добри условия без резервен план в джоба си", каза Кругман. 

„В известен смисъл това е безнадеждно при всички случаи. Можем да приемем, че условията, които им бяха предложени по-рано, са осъществими. Искам да кажа, новите условия са дори по-лоши, но и условията, които им предложиха преди, нямаше да сработят. Така че аз, знаете ли, може би съм надценил компетентността на гръцкото правителство".

С третия пакет за помощи обаче сега Гърция очевидно се е съгласила на "значително по-лоши условия. Това очевидно е шок".

Кругман коментира и „неизбежността от Grexit“. „Моето предположение е, че или в крайна сметка те ще получат огромно облекчение на дълга, или те ще трябва да излязат от еврозоната“. 

Икономистът добави, че залага инвестициите си на напускане на страната на еврозоната по един или друг начин. „Едно напускане на Гърция ще има огромни последици за бъдещето на европейския проект. И ако Гърция излезе, а след това започва да се възстановява, което би било вероятно, от своя страна това би било стимул за други политически движения да оспорват еврото...".

Кругман многократно бе критикувал остро в своите авторски колони в New York Times изискваните от повечето държави от еврозоната и кредитори мерки за строги икономии.

Той аргументира, подобно на редица други видни американски икономисти, че една радикална политика на бюджетни ограничения не може да заздрави една изпаднала в рецесия икономика, а може да я вкара по-скоро в по-дълбока криза.

По време на референдума на 5 юли над 60% от гърците последваха призива на правителството си и гласуваха срещу предложенията на договорената с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия програма за реформи. 

В последствие обаче кабинетът на Алексис Ципрас се договори за започване на преговори за нова спасителна програма с обширни данъчни увеличения, приватизация и социални реформи.  

* Пол Кругман е нобелов лауреат по икономика, професор по икономика и международни отношения в Woodrow Wilson School of Public and International Affairs в Университета в Принстън, както и гостуващ професор в London School of Economics.

Всичко за кризата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
fallback