fallback

Украйна може да въведе мораториум върху изплащането на дълга в края на септември

Тогава е датата за погасяването на 500 млн. долара по еврооблигации

22:01 | 30.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Украйна може да въведе мораториум върху изплащането на дълга в края на септември тази година. Тогава е датата за погасяването на 500 млн. долара по еврооблигации, предава украинската агенция УНИАН, цитирана от ТАСС и БТА.

УНИАН се позовава на изказване на украинския заместник-министър на финансите Артем Шевальов. По думите му следващото голямо плащане е в края на септември - погасяване на главницата на облигации за 500 млн. долара, но погасяването на лихвите е нещо отделно. Според Шевальов при погасяването на главницата след това ще бъде много трудно да се преговаря с кредитори, ако през септември се плати на едни, но на други не.

В момента се водят преговори с кредиторите, припомня Шевальов, но не разкрива повече подробности. По думите му диалогът е “преминал в друг стадий на динамика”.

Следващият падеж на дълга е на 23 септември тази година.

Наскоро рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че опасността от мораториум върху външните плащания се запазва. Това се случва, въпреки че страната изплати лихвите по еврооблигации с падеж през юли 2017 г.

Миналата седмица Украйна избегна технически дефолт като изплати лихви за 120 млн. долара по държавни облигации на обща стойност 2,6 млрд. долара. Те са емитирани през 2012 г. за пет години.

От Moody’s твърдят, че Киев е погасил тези задължения, с единствената цел да избегне срив в преговорите с частните кредитори. Това е и причината се очаква правителството на Украйна да изплати и лихвата, която е дължима на 23 август.

В петък предстои заседание на Съвета на директорите на Международния валутен фонд. На него ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и ще бъде взето решение дали да бъде отпуснат втори транш от 1,7 млрд. долара по четиригодишната програма в подкрепа на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
fallback