fallback

Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджетните излишъци

Според постигнатите договорки Атина трябва да постигне през идната година първичен излишък от 0,5 на сто от своя БВП

07:35 | 11.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция и нейните кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейският стабилизационен механизъм и Международният валутен фонд) вече са на крачка от успешно приключване на преговорите са третата спасителна програма за закъсалата финансово страна. 

Според постигнатите договорки Атина трябва да постигне през идната година първичен излишък от 0,5 на сто от своя брутен вътрешен продукт, предава гръцката държавна агенция ANA във вторник сутрин, позовавайки се на правителствени кръгове. 

В текста на споразумението, което не надхвърля 30 страници, са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на 2015 г. както и политиките, които правителството на страната ще прилага през следващите две години с цел постигане на поставените задачи. 

През 2017 г. първичният излишък, тоест бюджетното салдо с изключение на обслужването на дълга, трябва да се повиши до 1,75% от БВП, а през 2018 г. - до 3,5 на сто. За тази година страната обаче можело да си позволи дефицит от 0,25 на сто от БВП.

Същият базов сценарий предвижда свиване на БВП на Гърция с 0,5 % за 2016 година. През следващата 2017 страната трябва да се върне към икономически растеж, темпът на който, според прогнозите на преговарящите, трябва да е 2,3%.ю

"Договорено е също така, че през 2015 и 2016 г. няма да бъдат въвеждани нови мерки", твърди източник пред Ройтерс. Източници на агенцията са заявили, че преговарящите все още не са постигнали съгласие за създаването на инвестиционен фонд, в който да се съберат 50 млн. евро от приватизационни сделки. Три четвърти от средствата във фонда трябва да бъдат използвани за рекапитализация на гръцките банки и за намаляването на дълга. 

Тези условия са част от предпоставките за програмата на стойност до 86 млрд. евро. 

Първоначалната "инжекция", която гръцките банки могат да получат след финализирането на преговорите по спасителния план и преди ЕЦБ да завърши стрес-тестовете на финансовите институции, е 10 млрд. евро. Това е заявил източник от еврозоната пред агенцията. Според него стрес тестовете няма да приключат преди октомври, а е видно, че те се нуждаят от помощта. Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 03.09.22 г.
fallback