fallback

Путин: Русия ще продължи да развива съвместни проекти с България

Членството на България в НАТО е факт и не мога да кажа, че това ни безпокои, коментира руският президент

20:48 | 17.08.15 г. 37

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия ще продължи да развива съвместни проекти с България, включително и в областта на енергетиката, какъвто е “Южен поток”, съобщават руските информационни агенции РИА Новости и ТАСС.

Путин посочи, че Москва ще продължи да си сътрудничи със София, въпреки членството на страната ни в НАТО.

“Членството на България в НАТО е факт и не мога да кажа, че това ни безпокои. Не зная радва ли се за това самата България. Решението е взето, това е суверенен избор на българския народ. Ние се отнасяме с уважение към това и ще работим с България, въпреки всички трудности в реализирането на проекти”, коментира той.

За “Южен поток” руският президент отбелязва, че е бил изгоден за икономиката на България, но “ръководството на страната се е отказало от проекта”.

Припомняме, че Путин обяви края на “Южен поток” през декември миналата година и вместо него стартира нов проект за газопровод, който да заобикаля територията на Украйна – “Турски поток”. Препятствията и пред този проект обаче не са малко. Москва и Анкара още не са подписали споразумението за строителството му, а заради очертаващите се предсрочни избори в югоизточната ни съседка няма изгледи това да се случи скоро.

Путин подчертава, че отказът от “Южен поток” не означава, че Русия няма да развива съвместни проекти с България. Според него страната ни е изключително блика с Русия в духовен и исторически план и взаимоотношенията ще бъдат развивани във всички направления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 05.09.22 г.
fallback