fallback

Варуфакис: И дете щеше да разбере защо програмата за Гърция нямаше да сработи

Третата спасителна програма е нежизнеспособна за икономиката, която е в изключителна депресия и дългова спирала, коментира бившият финансов министър

14:50 | 04.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Дори и дете щеше да разбере защо спасителната програма за Гърция нямаше да сработи. Това заявява бившият финансов министър на южната ни съседка Янис Варуфакис в интервю за CNBC.

„Едно 10-годишно дете с основни познания по математика щеше да знае, че нещата няма да приключат добре, когато имаш неустойчив дълг и опитваш да разрешиш проблема, като се преструваш, че е проблем на ликвидността, и разчиташ на най-големия заем в историята в условията на строги икономии“, коментира той.

Варуфакис, който е икономист по професия, бе център на критиките към Гърция заради това, че не прие спасителната програма, въпреки че страни като Португалия и Испания приеха подобни програми.

„Имаме шахматна дъска, на която Гърция е само малко пешка, за да бъде принесена в жертва“, казва той по отношение на високата вероятност, че средиземноморската страна щеше да напусне еврозоната, ако не бе приела новата спасителна програма.

Варуфакис отново говори за невъзможността за постигане на компромис с германския финансов министър Волфганг Шойбле по повод сделката, тъй като счита, че „еврото е зле проектирано“.

„Постигнахме съгласие по редица въпроси, но не и за разрешаването на този“, коментира гръцкият финансист, който се оттегли от поста това лято, след като в продължение на шест тежки месеца се опитваше да предоговори мерките за строги икономии, наложени от кредиторите на Атина.

Той похвали президента на Европейската централна банка Марио Драги, описвайки го като „изтънчен централен банкер“, въпреки че финансовата институция ограничи финансирането за гръцките банки по-рано тази година - ход, който парализира банковата система на страната.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас все още е „личен приятел и отличен политик“, защити го Варуфакис. Той коментира още, че третата спасителна програма е „нежизнеспособна за икономика, която е в изключителна депресия и в голяма дългова спирала“.

Ципрас насрочи нови избори в Гърция през септември, които са вторите в рамките на година, но Варуфакис, който не желае да бъде преизбиран, коментира, че „не мога да погледна избирателите си в очите и сега да кажа, че нашата партия е способна да стабилизира икономиката“.

Освен това бившият финансов министър каза, че не вярва, че Ципрас, който сега води кампания за преизбирането си като премиер, вярва в условията на третата спасителна програма за Гърция.

„Той я счита за ненадеждна, също както и Международният валутен фонд“, отсича Варуфакис и добавя, че се гордее с действията на СИРИЗА тази година.

„Върнахме достойнството на гърците, защото се изправихме и заявихме, че не искаме повече кредити, докато не стабилизираме икономиката“, каза още той.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
fallback