fallback

Ердоган: Щяхме да постъпим по друг начин, ако знаехме, че Су-24 е руски

Турският президент ще напусне поста си, ако Русия докаже обвиненията си, че Анкара купува петрол от ИДИЛ

21:12 | 26.11.15 г. 104

Турция би постъпила по друг начин, ако е знаела, че самолетът, който беше свален преди два дни, е руски. Това коментира Реджеп Тайип Ердоган пред френския телевизионен канал France 24.

"Ако ни беше известно, че това е руски самолет, щяхме да спрем навлизането му в турското въздушно пространство с други способи", обяснява турският президент, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Агенцията припомня, че в интервю за CNN по-рано днес Ердоган беше категоричен, че Турция няма да се извини на Русия за сваления бомбардировач.

"Ако има страна, която трябва да се извинява, не сме ние. Тези, които нарушиха нашето въздушно пространство, са длъжни да се извинят", каза той.

По отношение на обвиненията, че Анкара купува евтин петрол от "Ислямска държава" (ИДИЛ), турският президент заявява, че основният източник на петрол за страната е Русия.

Ако терористични организации се опитват да пресекат турската граница с товари с петрол, те бързо се пресичат, а товарите конфискуват и след това унищожават, обясни още Ердоган.

"Когато се повдигат обвинения, трябва да се предоставят и доказателства. Ако руската страна го докаже, Тайип Ердоган ще напусне своя пост. Това е въпрос на чест", обяви турският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
fallback