fallback

Анкара подготвя отговор на руските санкции

Турция вече готви план за доставки на газ от Северен Ирак, Иран и Азербайджан, ако Москва врътне кранчето

17:45 | 30.11.15 г. 18

Специална комисия ще подготви план за действие на Турция в отговор на наложените преди дни икономически санкции от страна на Русия. Начело на работната група, която ще координира и дейността между отделните министерства в страната по казуса, е вицепремиерът Хикмет Шимшек, предаде БНР.

Обсъжданите мерки обхващат икономиката и енергетиката, които са и приоритетните сфери в сътрудничеството между Турция и Русия.

Според властите в южната ни съседка Москва няма да спре да продава природен газ за Турция, защото това ще навреди сериозно интересите й. Енергийното министерство в страната обаче е подготвило и план за действие при такава ситуация. Той включва внос на суровината от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Неясно остава положението относно строителството на АЕЦ Аккую. Проектът е на стойност 20 млрд. долара и двете страни подписаха междуправителствено споразумение за строителството на централата. До този момент Русия е вложила в него 3 млрд. долара.

Анкара смята да изчака руския ход по отношение на ядрената централа, но има готовност да привлече на преговори и други държави, които притежават технология за строителство на ядрени блокове.

Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на ТИР-овете, пренасящи товари за Средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и камионите ще ползват т.н. "Каспийски маршрут".

Турската страна ще организира кампании в различни страни, за продажба на туристически услуги на по-ниски цени, за да не пострада туристическият сектор от отменените резервации на руските туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
fallback