IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска 100 млн. евро в подкрепа на децентрализацията в Украйна

Натоварването на местната власт с повече отговорности е приоритет за Киев

17:57 | 07.12.15 г.
ЕС отпуска 100 млн. евро в подкрепа на децентрализацията в Украйна

Европейската комисия одобри нов пакет от мерки за подкрепа на децентрализацията и местните власти в Украйна, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Помощта е в размер на 97 млн. евро и тя се финансира съвместно от фондовете на ЕС (90 млн. евро), Германия (6 млн. евро) и Полша (1 млн. евро).

С тези средства ще се подсили работата на администрацията на местно, регионално и национално ниво, за да отговоря по-добре на нуждите на гражданите.

Допълнително 10 млн. евро ще бъдат отпуснати от фонда за стабилизиране и мирни операции (IcSP) за възстановяване на Източна Украйна, засегната от военни действия, посочва още ЕК. Помощта ще бъде използвана за възстановяване на управлението и процесите на помиряване в региона.

IcSP е основният инструмент на ЕС за възстановяване на засегнати от военни действия региони и партньорски държави. Той започна своето действие през 2014 година, замествайки Инструмента за стабилност (IfS).

„Украйна остава в дневния ред на ЕС“, коментира по повод отпусканата помощ Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. Тя смята, че програмите ще изиграят важна роля в усилията на Украйна да подобри управлението, включително и в засегнатите от конфликт части на страната.

Децентрализацията е сред приоритетите в програмата за реформи на правителството на Украйна. Законодателство в тази насока беше прието през 2014 година и 2015 година, обясняват още от Брюксел. Целта е по-голяма отговорност на местните власти по финансовите проблеми, инвестициите и услугите за гражданите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още