IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди акционери вече могат да притежават само до 20% от руски медии

Новият закон забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия

12:48 | 02.01.16 г. 4
Чужди акционери вече могат да притежават само до 20% от руски медии

В Русия днес влиза в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии, предаде ТАСС.

Законопроектът, приет през септември 2014 г. от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември.

Текстът забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал. До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция "Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия.

Всички големи медии в Русия ще изпълнят исканията на закона за чуждестранния дял от капитала, убеден е шефът на "Роскомнадзор" Александър Жаров, говорил пред ТАСС. Агенцията е регистрирала в Русия близо 1000 медии с чуждестранен капитал, от които чака информация и след 15 февруари ще прави проверки, заявява той.

В САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии; ограничения за печатните издания няма, напомня агенцията.

Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. В страната тече дискусия за смекчаване на тази норма с цел привличане на инвестиции от чужбина.

Великобритания не допуска чуждо участие в обществените електронни медии, по-специално BBC. В случая "обществени" означава специална форма на собственост - нито държавна, нито частна, уточнява агенцията.

Дялове от британски частни ефирни телевизии могат да притежават граждани на държави от ЕС и компании от кралството. За печатни медии ограничения няма.

Във Франция чужденците от страни членки на ЕС могат да притежават до 49 на сто от уставния капитал на телевизии и радиа, излъчващи в ефира на цялата страна, и 33 процента в капитала на местни електронни медии. За граждани на други държави процентът е 20 на сто. При сателитните и кабелните медии няма ограничения за чужди капитали. Фирми и граждани на държави извън ЕС не могат да притежават над 20 на сто от акциите на националните всекидневници, но правилото не важи за списания и местни печатни издания, допълва ТАСС.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Залегни на въпроса, как е в България, те руснаците си поеха пътя нагоре, .....................ами ние, ние с кавалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Нито колоните, нито НПО-тата подобно ограничение ги спира.Всички си имат достатъчно привърженици само с местно гражданство.Ти самият си пример затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
И правилно...аман от НПО пети и шести колони !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
I
преди 8 години
А в България как е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още