fallback

Защо Русия има лукса да пренебрегне решенията на ЕЦБ?

Вливането на 50 млрд. долара от държавния инвестиционен фонд в икономиката позволява на банките да разчитат по-малко на централната банка

10:40 | 15.03.16 г. 17
Автор - снимка
Редактор

Руските централни банкери имат по-малко основания да предлагат облекчения на поразената от рецесия икономика, отколкото доста хора очакват.

Тяхното решение тази седмица дали отново да започнат цикъл от намаляване на лихвените проценти е почти без значение, тъй като в същото време правителството на Владимир Путин подпомага икономиката със средства, натрупани от петрол за по-добри времена, коментира Bloomberg.

Руските банки разполагат с повече пари в брой, отколкото в който и да е момент през последните пет години. Това им позволява да дават заеми една на друга на по-ниски лихви отколкото, ако се обърнат към централната банка за това. В еврозоната и в САЩ пазарните лихвени проценти са по-високи от основните.

Това води до облекчаване на паричните условия без намаляване на основния лихвен процент“, казва Алина Слюсарчук, икономист по Русия и Общността на независимите държави към Morgan Stanley в Лондон.

Как се случи това? През миналата година финансовото министерство пренасочи 2,6 трлн. рубли (37 млрд. долара) от натрупаните от петрол средства в държавния инвестиционен фонд на стойност 50 млрд. долара към икономиката, за да запълни фискалната дупка. То предвижда и още едно изтегляне за 2 трлн. рубли от резервния фонд през 2016 г. Притокът на пари в брой позволява на руските банки да се отучат от навика да разчитат на заеми от централната банка, за да преодолеят международните санкции. Тези задължения са се понижили до 1,57 трлн. рубли към 10 март от 7,8 трлн. рубли към края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
fallback