fallback

МВФ настоява за безусловно намаляване на гръцкия дълг

Намаляването на гръцкия дълг не трябва да бъде обезателно обвързано с прилагането на мерките за реформи, смята фондът

20:42 | 23.05.16 г. 10
Автор - снимка
Създател

Европейските кредитори на Гърция трябва да гарантират на Атина „безусловно“ намаляване на дълга като условие Международният валутен фонд (МВФ) да участва в следващия транш на финансиране на европейската страна. Намаляването на гръцкия дълг не трябва да бъде обезателно обвързано с прилагането на мерките за реформи, се казва в документа за гръцкия дълг на МВФ, цитиран от Bloomberg.

„Прилагането на мерките за намаляване на дълга трябва да приключи до края на периода, обхванат от програмата. Добавянето на безусловен компонент относно облекчаването на дълга е от основно значение за отправяне на силен и достоверен сигнал към пазарите за ангажимента на институционните кредитори", посочва фондът. 

Според базираната във Вашингтон организация мерките за намаляване на дълга трябва да бъдат значителни до 2040 година и да бъдат продължени до 2060 година предвид малката вероятност Гърция да успее да постигне силен растеж и да отчете бюджетен излишък за този период.

Документът на МВФ излиза наяве в момент, в който възникват все повече разногласия между някои европейски партньори на Гърция, сред които Германия, и международната организация относно мерките за намаляване на дълга на Атина.

С документа МВФ потвърждава, че според него тези мерки трябва да се решат веднага, докато Берлин иска Гърция да прояви решимост да прилага мерките за драстични икономии, преди да се ангажира повече по въпроса.

Късно в неделя гръцкият парламент прие нови мерки за икономии, за които настояват кредиторите на страната и представляват условие за отпускането на следващия транш от спасителната програма, блокиран от месеци. За проекта гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партия "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент. 

Министрите на финансите от еврозоната се срещат във вторник, за да обсъдят темата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
fallback