IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турското правителство си върна контрола на генералния щаб

Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени

09:52 | 16.07.16 г. 4
<p>
	Президентът Ердоган с началника на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Ердоган с началника на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар. Снимка: Ройтерс

Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но малка група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява и контролира няколко военни хеликоптера, съобщи висш турски представител, цитиран от Ройтерс.

Според него лицата отговорни за преврата не контролират никакви изтребители, а хеликоптерите, които те използват, скоро ще бъдат свалени, предава БТА. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени.

Участниците в опита за преврат използваха ударни хеликоптери и танкове в опита си да свалят правителството, добави той.

Шефът на турската полиция Джелялетин Лекесиз, цитиран от АП, съобщи, че 16 заговорници са били убити при сблъсъците в сградата на командването на военната полиция през нощта, други 250 са арестувани. Той добави, че сблъсъците там продължават, но "скоро ще приключат".

Друг турски официален представител съобщи, че 29 полковници и петима генерали са били отстранени от постовете им заради опита за преврат. По последни данни са задържани 1563 души от въоръжените сили. Сред арестуваните бил и ген. Мемдух Хакбилен - началник-щаб на турското командване за Егейския район.

До момента е съобщено за най-малко 60 убити по време на опита за преврат. Повечето от тях са цивилни.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, силите за сигурност "са постигнали резултати на много места" и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради.

Според агенцията, цитирана от АП, в центъра за обучение на бронираните части Етимесгут край Анкара някои войници, взели участие в опита за преврат, са били арестувани от своите колеги - офицери и войници, и били предадени на полицията.

Началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар ще поеме командването на операцията срещу извършителите на опита за преврат в Турция, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на информация на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк

Акар, който бе държан за заложник от пучистите във военновъздушната база Акънджълар в околностите на Анкара, бе освободен при операция в базата. След освобождаването Акар бе отведен на сигурно място.
Акар е в добро здравословно състояние, информира СиЕнЕн-Тюрк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Турски сериал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 7 години
Кой ги знае какво правят. Да не са луди да казват "не можем да се справим с метежа". Да мине малко време, истината ще излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Когато един лидер започнат да го снимат с low quality камери, значи трябва да започне да се притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Щом се е стигнало до опити за преврат, значи демократичният Ердо нещо дълбоко бърка как да си управлява държавата.Би трябвало интуицията да му подсказва, че е тръгнал по пътя на Муамар, който беше също удобно използван да пази границите, докато не стана неудобен.Впрочем следващите които трябва да се готвят за "пуч" може би са малко по-на юг от Турция. Поне двама са..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още