IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция продължават уволненията и арестите

Изглежда турското правителство е имало предварително подготвен списък за арестите, смята еврокомисарят Йоханес Хан

13:11 | 18.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Военни, заподозрени за участие в преврата, са ескортирани до Министерството на правосъдието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Военни, заподозрени за участие в преврата, са ескортирани до Министерството на правосъдието. Снимка: Ройтерс

Турция разшири енергичните мерки срещу предполагаемите поддръжници на неуспешния военен преврат и в неделя, като броят на заподозрените от въоръжените сили и съдебната власт достигна 6000, а правителството заяви отново, че контролира държавата и икономиката, предава Ройтерс.

Около 8000 турски полицаи са били уволнени през последните няколко часа в резултат на неуспешния военен преврат, предава агенцията, позовавайки се високопоставени източници.

Засегнати са преди всичко полицаи от Истанбул и Анкара, пояснява информаторът, пожелал анонимност.

Публикувано в Twitter видео показва задържани генерали с контузии и превръзки. Акин Йозтюрк, началник на военновъздушните сили до 2015 г., е идентифициран от трима висшестоящи служители като един от заподозрените топ организатори на преврата.

Министерството на външните работи заяви междувременно, че броят на жертвите вече минава 290, включително повече от 100 бунтовници, и заяви, че 1400 души са били ранени.

Насилието шокира почти 80-милионната страна, някога разглеждана като модел за мюсюлманска демокрация, където жизненият стандарт се покачваше непрекъснато в продължение на повече от десетилетие и където армията използва сила, за да организира успешен преврат преди повече от 30 години.

То също така заплашва да унищожи крехкото доверие от страна на съюзниците на Турция за сигурността в страната, която е водещ член на ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Турция вече бе разтърсена от многократни самоубийствени атентати през последната година и се бори срещу бунтовете на кюрдските сепаратисти. 

В очакване на тежко обуздаване на несъгласието водещи европейски политици предупредиха Ердоган, че опитът за преврат не му дава картбланш да пренебрегне върховенството на закона, и че той рискува сам международно изолиране, ако усили изкуствено позициите си в страната си.

„Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък“, заяви днес европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс.

„Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва. че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап", каза Хан.

„Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме", добави еврокомисарят. 

Телевизия NTV цитира министърa на правосъдието Бекир Боздаг, който заявява, че очаква още арести.

До неделя вечерта властите арестуваха близо 3000 заподозрени военни, като се започне от висшс командири до редници, и същия брой съдии и прокурори, след като силите, лоялни на Ердоган, смазаха опита за преврат в събота.

Междувременно и турският военен аташе в Германия бе арестуван в понеделник в Саудитска Арабия. Според Al Arabija Микаил Ихсаноглу е бил задържан на летището в Дамам, докато е искал да се прехвърли в самолет до Дюселдорф през Амстердам. Арестът е станал по искане на Анкара, а според телевизията дипломатът ще бъде върнат в Турция.

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
По последни данни чистката вече е обхванала над 18 000 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Qino
преди 7 години
Изглежда турското правителство е имало предварително подготвен списък за арестите, смята еврокомисарят Йоханес Хан...Тези еврокомисари са страшни разбирачи. Сигурно баба Меркел му подшушнала, нали наскоро се гушкаше с Ердоганчо в Истанбул. Явно добре са я информирали как точно се инвестират парите на ЕС.А Плебенлиев няма ли да каже нещо за ролята на Нато...Или чака комюникето на посолството на братушките от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Абе тея арестуваните да не са европейски и хамерикански агенти бе...щом тъй силно се притесняват ЕС и САЩ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
не, аз нямам комунистически разбирания като вас двамата, че да чакам някой да ми позволява разни неща или аз да позволявам ... позволявам и на теб без да съм ти началник, щом не ти стига акъла :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
...И сигурно ти си му позволил? '*** що не пОзволиш и на мен, "началник", а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 7 години
по скоро едни и същи са подготвяли и двете неща, но за балъци като теб е позволено да си мислят каквото искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"за ча-л-мите" исках да кажа, ама пусти политкоректен автоматичен "редактор", пръв им ... такова..., им тури пръст, така да се каже ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Да видим, кой ще докаже, че уж въпросните хиляди НЕ са били подслушвани поне седмици преди спектакъла. Ердо разчиства терена за ***, не ги ли видяхте колко са много в почти всеки репортаж со неговият светъл ликъ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
Ще се усетят ЕС-толер***стите какво искат да си вкарат в редиците - по-добре късно, отколкото никога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още