fallback

Берлин: Смъртно наказание в Турция значи край на преговорите за ЕС

Политическата употреба на съдебната система и въвеждането на смъртното наказание значат край за перспективата за членство, заяви говорител на правителството

13:45 | 18.07.16 г. 51
Автор - снимка
Създател

Федералното правителство на Германия изключва приемането на Турция в Европейския съюз (ЕС) при повторно въвеждане на смъртното наказание в страната.

„Ние отхвърляме категорично смъртното наказание. Една страна, в която има смъртно наказание, не може да се присъедини към Европейския съюз", заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт в Берлин.

Същевременно той описа намерението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за връщане на смъртното наказание като "тревожно".  

Припомняме, че в неделя вечер турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за дебат относно повторното въвеждане на смъртното наказание. Подобно наказание не се изпълнява в Турция от 1984 г. От 2004 г. то бе законово премахнато. В допълнение Турция пое ангажимент чрез допълнителни протоколи към Европейската конвенция за правата на човека да не прилага смъртното наказание.

„ЕС е общност на ценности и една общност, която се съгласява с факта, че смъртното наказание е извън нейните ценности". Повторното въвеждане „следователно означава край на преговорите за присъединяване".

Също и председателят на Бундестага Норберт Ламерт предупреди Турция да не въвежда повторно смъртното наказание.

Всеки турски депутати трябва да знае, „че политическата употреба на съдебната система и въвеждането на смъртното наказание значи край за перспективата за присъединяване на страната към Европейския съюз“ заяви Ламерт пред DPA. “Турският парламент в тази ситуация носи двойна отговорност- както вътрешна, така и външна".

ЕС разшири преговорите с Турция за членство в ЕС през юни. Двете страни се споразумяха да започнат преговори по 33-та глава за бюджетните въпроси. Откриването на преговорите бе обещано през март от лидерите на ЕС в замяна на оттеглянето на бежанци от Гърция и цялостната сделка по бежанската криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback