IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган с твърда заявка за промени в армията

Нова структура ще влее "свежа кръв" във въоръжените сили, коментира президентът на Турция в интервю за Ройтерс

10:10 | 23.07.16 г. 1
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде заявка за цялостна промяна на армията след неуспешния преврат в интервю за Ройтерс. Коментарът му обаче се тълкува от Запада като знак, че въведеното извънредно положение ще се използва с цел ускоряване на чистката, посочва информационната агенция.

Висшият военен съвет, който се председателсва от премиера и включва министъра на отбраната и началника на Генералния щаб, ще контролира преструктурирането на въоръжените сили, обясни той.

В “много кратък период от време” ще се появи нова структура, с която “въоръжените сили ще получат свежа кръв”, посочи Ердоган.

Според турския президент е възможно да има и нов опит за преврат, но това няма да е лесно, защото властите вече са по-бдителни.

Ердоган посочи, че няма пречка извънредното положение, въведено в страната тази седмица, да бъде удължено.

Западните страни подкрепиха правителството на Турция след неуспешния преврат, но са все по-загрижени за последващите репресии в страната срещу членове на силите за сигурност, съдебната система, държавната служба и академичните среди, подчертава агенцията.

През тази седмица Ердоган въведе извънредно положение, за да може да предприеме бързи действия срещу организаторите на преврата, при който загинаха повече от 240 души, а ранените са над 2 100. От седмица се говори и за връщане на смъртното наказание в югоизточната ни съседка, което допълнително обтегна отношенията на страната с ЕС, към който тя се стреми.

Турция отмени смъртното наказание през 2004 г. като част от реформите, свързани с евентуалното й присъединяване към ЕС. Връщането му ще сложи край на преговорния процес.

Западните наблюдатели и правозащитни групи са особено загрижени за натиска върху медиите. В четвъртък властите задържаха правозащитника и адвокат Орхан Кемал Ченгиз и съпругата му на летище “Ататюрк”, като не му позволиха да замине на конференция в Лондон.

След опита за преврат са задържани около една трета от генералите на служба в Турция. Министерството на отбраната разследва всички военни съдии и прокурори, като е задържало 262 от тях. В столицата Анкара задържаните и уволнени полицаи са повече от 900. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Имат твърде голяма армия която трудно може да бъде контролирана Нуждаят се от по малка мобилна и по боеспособна армия Но това си е тяхна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още