fallback

Анкара обмисля референдум за смъртното наказание

До петък в Турция са били задържани 18 044 лица, заподозрени във връзка с движението на проповедника Фетуллах Гюлен

22:14 | 29.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В дебата за евентуалното възстановяване на смъртното наказание в Турция властите в Анкара очевидно обмислят и допитване до народа.

Външният министър на страната Мевлут Чавушоглу заяви, че настояване за подобно наказание идвало от хиляди привърженици на управляващата партия. Въпреки това едно подобно решение не бивало да е прибързано, казва той пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Може би решението ще бъде взето чрез референдум“, добавя Чавушоглу.  

За да се организира обаче референдум по тази тема трябва да бъде променена конституцията на страната. За тази цел са нужни 330 от общо 550 гласа в парламента. Управляващата AKP има „само“ 317 гласа, но ултранационалистическата MHP, която има 40 депутата, вече декларира подкрепата си. „Ние получаваме хиляди SMS и Tweet-а, в които ни казват, че ако не върнем смъртното наказание, вече няма да гласуват за нас“, казва още Чавушоглу. 

Същевременно турският външен министър се опълчи срещу сериозната критика от страна на Европа.

„ЕС не разполага с правото да ни поучава по този въпрос", казва той пред FAZ. Това „няма да доведе до нищо добро". Също така било погрешно да се вменява на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е популист по тази тема. Той не се влияел от поучения. „Хората го обичат", каза Чавушоглу. „След последните събития процентът на одобрение скочи до 70 процента".

Припомняме, че ЕС вече обяви, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако Анкара въведе отново смъртното наказание.

Междувременно стана ясно, че до петък в Турция са били задържани 18 044 заподозрени във връзка с движението на проповедника Фетуллах Гюлен лица. За 9677 от тях има заповеди за постоянен арест, обяви вътрешният министър Ефкан Ала пред държаният ТВ канал TRT. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 10.09.22 г.
fallback