fallback

Премиерът на Сърбия планира да сформира коалиция със социалистите

Преговорите за съставяне на правителство между Прогресивната партия и Социалистическата партия могат да приключат до петък

22:03 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Сърбия Александър Вучич планира да формира нова управляваща коалиция със социалистите, участващи в управлението, следващата седмица. Заявката слага край на несигурността относно формата на правителството му, след като спечели парламентарните избори през април с голяма преднина, пише Bloomberg.

Управляващата Прогресивна партия и Социалистическата партия могат да приключат преговорите за съставяне на правителство до петък, а парламентът може да поиска вот на доверие до 10 дни, коментира Вучич, но без да дава повече подробности относно участващите в кабинета.

Бившият съюзник на лидера Слободан Милошевич даде заявка да подготви балканската страна с население от 7,2 млн. души за членство в Европейския съюз до 2020 г., да запази близки отношенията с Русия, да намали държавния дълг и да съживи растежа.

Пред репортери в Белград той каза, че разговорите със социалистите „ще приключат в петък. Имаме законовото право да уведомим парламента поне 48 часа предварително, но си мисля, че това ще е поне три дни. А след това ще имаме вот за правителството, ако е възможно.“

След като спечели нов 4-годишен мандат, Вучич има трудната задача да изпълни плановете за подготовка на Сърбия за членство в ЕС без да пренебрегва Русия. Москва е традиционен съюзник на Белград и най-голямата икономическа сила, която подкрепя Сърбия срещу държавите, признали независимостта на отцепилата се провинция Косово.

Неговото обещание да рестартира икономиката също среща опозицията сред част от сърбите, които протестираха срещу мерките за икономии и продажба на държавни активи, както и от други, които казват, че правителството му цензурира медиите.

Докато Прогресивната партия контролира мнозинството в 250-членния парламент, намерението за спечелването на вот на доверие е до голяма степен формалност.

Вучич обеща да намали държавната администрация, да продаде или затвори стотици държавни компании, завещани от времето на комунизма, които изяждат по 1 млрд. долара от бюджета на година.

Вучич също така провежда 3-годишна програма с Международния валутен фонд. Институцията приветства плановете на премиера да консолидира фискалната позиция на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
fallback