IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул се готви за мащабен митинг "в защита на демокрацията"

В общата проява ще участват лидерите и симпатизанти на всички партии в парламента, очакват се до 3,5 млн. души

10:40 | 07.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Истанбул се готви за уникален по същността и формата си митинг, който ще се проведе днес на площад "Йеникапъ" край Мраморно море. За пръв път в близката история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли.

Митингът ще бъде заключителният от серията всекидневни прояви "в защита на демокрацията", започнали по призива на държавния глава след 15 юли, предава БТА.

Организира се под наслов: "Голямата среща на демокрацията", като според организаторите целта е "да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души".

Митингът е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той лично покани лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели да присъстват и да произнесат речи.

Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата ПСР, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт.

Кемал Кълъчдароглу отначало отхвърли поканата на Ердоган, като го обвини, че е пренебрегнал критиките и препоръките на НРП по отношение на указа за извънредното положение и законовите промени. Но турският премиер Бинали Йълдъръм отиде на крака при Кълъчдароглу, за да му предаде лично посланието на Ердоган и да го увери, че неговите препоръки ще бъдат взети под внимание. Кълъчдароглу свика изпълнителното бюро на НРП и се излезе с решение да присъства на митинга и да произнесе реч.

Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга. На демонстрацията ще присъства цялото правителство, както и много депутати.

Девлет Бахчели предупреди своите хора да носят само национални флагове.

"Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията", се казва в съобщение на Партията на националистическото действие.

Турският президент обяви, че 81 огромни LED екрана ще бъдат инсталирани на централните площади във всичките 81 окръга на Турция, на които на живо ще се предава митингът от "Йеникапъ".

"Голям екран ще бъде разположен и в Пенсилвания, където живее ръководителят на терористичната организация ФЕТО, която извърши опита за преврат, при който загинаха десетки невинни хора. Нека хората на престъпника (Фетхуллах) Гюлен видят, че имаме едно знаме, една държава, една нация и че никоя "паралелна държава" не е в състояние да разруши нашето единство. Нашият народ даде и ще продължи да дава отпор на всякакви терористи, така нашето послание ще отиде там, където трябва", заяви Ердоган на митинг в петък вечерта в района Късъклъ в Истанбул, където е резиденцията му.

Според турските медии на "Йеникапъ" ще има сцена за ораторите с ширина 60 метра и височина 16 метра. 300 техници са ангажирани за 3 дни с поставянето на звуковите уредби с безпрецедентната до момента сила от 1 млн. вата, осигуряваща чуваемост до 1,5 км разстояние. Ще има и 22 големи LED екрана, 165 металдетекторни пропуска и 22 скенера.

Над 13 хил. полицаи ще осигуряват охраната на митинга.

Според медиите теренът на митинга на "Йеникапъ" е подготвен, за да побере 3,5 млн. души.

Желаещите да се включат от европейската и азиатската част на мегаполиса ще бъдат превозвани с автобуси до площад "Йеникапъ", като за хората с увреждания са определени 50 автобуса. Определени са паркингите, поставени са указателни табели.

От съседните на Истанбул, а и от по-далечни селища, също ще пристигнат десетки автобуси. Над 200 кораба и пътнически яхти ще превозват хората по море по системата "совалка".

Специални автомобили ще превозват пътници от метростанциите до площада. През три пункта ще бъдат пропускани участниците в мега-митинга, указани са местата за пристигащите по суша и море. През други три ще влизат политиците, журналистите и инвалидите.

Готови за раздаване са над 2 млн. шапки, над 2, 5 млн. турски знамена, 5 млн. бутилки с вода. Към наличния брой тоалетни ще бъдат прибавени и 150 мобилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
На мен ми прилича на Иран 1979 г. Ислямска революция в ход. След месец -два ще почнат и атаки над западни посолства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Все повече заприличва на Германия от 30-те години на 20-и век. Митинги, шествия... броячи кой какво приказва на тях.... Дано греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
за първото си прав, че тоя не е добре и е доста глу.поват, но втората част не си прав ... и турция и русия са същия авторитарски кен.еф, просто турците го криеха по умело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Хахаха ...баси , аз досега си мислех че си платен клакьор , ама ти си бил природно много , ама много ощетен...Стоян Петров е нобелист пред тебе бе !От колко време ядеш ГМО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 11
lyusien
преди 7 години
1 ти наистина не си добре Много провилно на мястото на глава си поставил чук Турция е голяма и силна държава и много по демократична държава от Русия Ердоган тези които го обиждат ги праща в съда и там решават дали е обида или не Даже напоследък оттегли всичките дела за обида срещу него Путин тези които го обиждат ги праща директно в Сибир Тази вечер ще се съберат над 3 милиона души в Истамбул в подкрепа на демокрацията начело със всички партии в турския парламент Дору прокюрдската партия Турция рано или късно ще стане член на Е С Въпреки страни като Австрия и Холандия които спечелиха наи много от Е С и свободната търговия с Турция Въпреки тях и такива неграмотници като този с ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
А това ще е директната покана към всички "демократични и прогресивни " правителствени и неправителствени организации и движения , да си еВат мамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още