IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Унгария засилват сътрудничеството в ядрената енергетика

Москва е готова да финансира на 100% строителството на новите блокове на АЕЦ "Пакш"

21:29 | 02.02.17 г. 1
<p>
	Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция след срещата им в Будапеща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция след срещата им в Будапеща. Снимка: Ройтерс

Русия и Унгария са се договорили да засилят съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика и по-точно по АЕЦ "Пакш". Това съобщи днес руският президент Владимир Путин след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, предава руската информационна агенция ТАСС. 

Унгария планира да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ "Пакш" с участието на Русия през 2018 г., отбеляза Орбан на съвместна пресконференция с Путин, предава БТА.

Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 млрд. евро, каза руският президент. Москва е готова да финансира 100 процента от строителството, допълни той. 

Русия и Унгария са се споразумели и да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 г., съобщи още унгарският премиер. Газът ни е гарантиран до 2021 г., а днес решихме да поискаме сътрудниците ни да започнат преговори за доставките на газ след 2021 г., уточни Орбан. 

Путин посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по "Северен поток 2" или от "Турски поток". Възможни са и други варианти, добави руският президент, като увери, че Москва не си поставя цели от политически характер във връзка с транзита през Украйна. 

Унгария призовава за диверсифициране на доставките на руския газ за Европа, заяви още Орбан. "Не можем да подминем въпроса доколко стабилни са газовите доставки през Украйна", подчерта той. 

Унгарският премиер обяви, че Будапеща е заинтересована от участие в проекта "Турски поток". "С удоволствие ще приемем да участваме, ако има такава възможност", каза той. 

Русия е готова да развива сътрудничеството с Европа в сферата на газовите доставки, но са й необходими гаранции, допълни Путин. 

"Абсолютно деполитизираме тези въпроси, това са въпроси с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха смелост в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решения", каза Путин. 

Ако поемем по този път, включително в диалог с Брюксел, тогава абсолютно всички ще бъдат доволни и това ще бъде благоприятно за развитието както на двустранните отношения, така и на енергийната сигурност на континента като цяло, допълни руският държавен глава.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още