fallback

Руски съд обяви руския опозиционер Навални за виновен

Адвокатите му се опасяват, че той не може да се кандидатира за президентските избори през 2018 г. с влязла в сила присъда

13:18 | 08.02.17 г. 15
Автор - снимка
Създател

В наново стартиран съдебен процес руски съд в град Киров (на 800 км североизточно от Москва, б. ред.) обяви опозиционера Алексей Навални за виновен. Конкретната присъда обаче не бе обявена от съдия Алексей Втюрин, предава DPA. Прокуратурата настояваше за пет години условно.

Адвокатите на Навални се опасяват, че той не може да се кандидатира за президентските избори през 2018 г. с влязла в сила присъда. 40-годишният политик обяви междувременно, че ще обжалва присъдата.

Добре известният критик на президента Владимир Путин е обвинен в кражба на дървесина на стойност около 16 млн. рубли (около 250 хил. евро) от държавна фирма.  

Навални, който беше един от лидерите на антиправителствените протести през 2012 г., и брат му Олег са под домашен арест. През 2015 г. той беше осъден на пет години затвор условно по друго дело за злоупотреби в областта на дърводобивния сектор. През 2013 г. той бе осъден по друго дело също на пет години условно. Европейският съд по правата на човека обаче заяви, че делото е било водено нечестно и Висшият съд на Русия нареди то да бъде преразгледано.

През миналата седмица случаят отново попадна в медиите, след като Навални бе изведен от офиса си в Москва от длъжностни лица и докаран до съда в Киров. Преди това той неколкократно не се е явявал на изслушванията.

Владимир Путин все още не е заявил дали ще се кандидатира отново за президентския пост през 2018 г., но наблюдателите очакват това да се случи. Освен Навални желанието си за кандидатура обявиха десният популист Владимир Жириновски и либералният политик Григорий Явлински от опозиционната партия „Яблоко“. Но на тях им се приписва малък шанс за успех. Опозиционерите се оплакват постоянно, че по време на предизборните кампании в Русия трудно получават достъп до близките до Кремъл държавни медии.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
fallback