fallback

Дейселблум: Гърция ще фалира, ако МВФ се оттегли от програмата

Консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата

09:16 | 16.02.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция ще фалира, ако Международният валутен фонд (МВФ) реши да се оттегли от спасителната програма за страната. Това заявил в холандския парламент председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, според публикация на холандския вестник "Финансиеле дагблад", съобщава гръцката агенция ANA-MPA, цитирана от БТА. 

В направена оценка от холандски депутат от социалистическата партия, че без МВФ Гърция върви към фалит, Дейселблум в отговорил: "Да, така стоят нещата, и усилията - както нашите, така и на МВФ, са в посока да предотвратим подобна вероятност".

„Моята работа е да стабилизирам ситуацията в Гърция. А подобно нещо е в интерес на всички нас. Това е най-доброто както от икономическа, така и от политическа гледна точка и точно това ще правим“, е казал п още Дейселблум.

Според холандската публикация той казал още, че консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата на 20 февруари и че МВФ трябва да вземе решение за участието си в гръцката програма. Дейселблум подчертал, че "и МВФ не иска да изостави Гърция".

Председателят на Еврогрупата е потвърдил, че въпрос за "подстрижка на гръцкия дълг не стои на дневен ред".  

Преди дни Дейселблум заяви, че Холандия ще спре да подкрепя финансово Гърция, в случай че Международният валутен фонд се оттегли от участие в гръцката спасителна програма.  Дейселблум е изтъкнал, че "участието на МВФ е необходимо за намиране на решение на проблема с Гърция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
fallback