fallback

Мей изрази опасения за дестабилизиращата руска пропаганда в Западните Балкани

Британският премиер призова европейските си колеги да засилят съпротивата си срещу руската агресия

08:51 | 10.03.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Британският министър-председател Тереза Мей призова европейските си партньори да засилят съпротивата си срещу руската агресия. Тя изрази опасения за предполагаеми руски заговор за убийството на бившия министър-председател на Черна гора, съобщава Bloomberg.

В изказване в Брюксел Мей заяви, че международната общност трябва да поеме по-ясен ангажимент към сигурността на Западните Балкани от гледна точка на руската заплаха, обещавайки да увеличи британската подкрепа за региона.

„Много ясно ще изразя моите тревоги за потенциалното засилване на нестабилността в този регион и рисковете, което това носи за общата ни сигурност“, каза Мей пред репортери, преди да се насочи към срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на сигурността, в четвъртък. „В светлината на предполагаемия план за преврат в Черна гора, ще призова да направим повече, за да се справим с дестабилизиращите руски кампании за дезинформация и за да повиши видимостта на ангажимента на Запада към този регион".

Европейските правителства засилиха мерките си за сигурност, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Специален прокурор в Черна гора каза миналия месец, че има събрани от властите в страната доказателства, които показват, че руски държавни органи са замесени в план за сваляне на правителството на Черна гора и за убийството на бившия премиер Мило Джуканович на миналогодишните избори. Русия отрича роля в предполагаемия заговор.

Великобритания ще бъде домакин на среща на високо равнище на Западните Балкани през 2018 г. и ще засили сътрудничеството в сферата на сигурността с региона от гледна точка на киберзаплахите и организираната престъпност, каза още Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
fallback