fallback

Украйна иска забрана за износ на капитали от подразделения на руски банки

Целта е да се запази финансовата стабилност на страната

17:55 | 15.03.17 г.

Националната банка на Украйна (НБУ) предлага да се забрани на подразделения на руски банки в страната да изнасят капитали, заяви днес пред журналисти заместник-ръководителят на централната банка Якив Смолий, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"С цел запазване на финансовата стабилност на Украйна и пълното изпълнение на задълженията към клиентите от страна на банките с руски капитал, НБУ предлага да се приемат санкции във вид на забрана за износ на капитали" от страната, посочи той.

Представителят на регулатора отбеляза, че под санкциите ще попаднат Сбербанк, Проминвестбанк, ВТБ, БМ Банк и Ве Ес банк (VS Bank). Става въпрос за забрана на всякакви операции в полза на банките майки - предоставяне на междубанкови кредити, депозити, закупуване на ценни книжа, забрана за изплащане на дивиденти и други операции.

По думите на Смолий санкциите няма да засегнат частните банки, опериращи и в Украйна, и в Русия.

В Москва председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин предложи да се приеме обръщение към парламентите в Европа, Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във връзка с "безпрецедентния натиск" над руските банки в Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 01.09.22 г.
fallback