IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия обърна гръб на седем последователни тримесечия рецесия

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% през четвъртото тримесечие спрямо третото

17:50 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Русия се завръща към растеж в края на 2016 г. като прекъсва серията от седем последователни тримесечия на свиване заради срива на цените на петрола и санкциите, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предишната година след спад от 0,4% през предишните три месеца, обяви Федералната статистическа служба в петък. Това съвпада с медианната оценка на 11 анализатори в анкета на Bloomberg.

БВП се е свил с 0,2% през цялата година, заявиха от службата, потвърждавайки първата си оценка.

Предизвикателството за най-големия енергиен износител в света сега е възстановяването да набере скорост, но потребителското търсене продължава да потъва, а перспективите пред петрола остават мрачни. Русия може би в момента се намира в повратен момент, тъй като компаниите с големи капиталовложения се връщат към живот след тригодишен спад на инвестициите вследствие на срива на суровия петрол. БВП може да нарасне с 2% тази година, сочат официални представители.

Капиталовите разходи и „ръстът на запасите са източниците на растеж“, коментира Евгени Кошелев, анализатор в Rosbank на Societe General в Москва, преди представянето на данните. „Тази година потреблението на домакинствата и инвестициите са необходими за разширяване на икономиката. Макар че възстановяване на реалното заплащане и разполагаемите доходи ще подкрепи потреблението, инвестициите може да са ограничени в зависимост от корпоративния доход“, допълва той.

Рублата е сред трите най-добре представили се валути от началото на годината. 2016 г. беше най-добрата ѝ година в историята, след като централната банка продължава да я прави привлекателна за carry-trade търговия. Руската валута е поскъпнала с почти 9% спрямо долара тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още