IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия е на прага на предсрочни избори

Управляващата коалиция в страната се срина, след като външният министър Себастиан Курц отхвърли коалиционното споразумение

22:49 | 12.05.17 г.
<p>
	Външният министър на Австрия Себастиан Курц.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Външният министър на Австрия Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс

Австрийската управляваща коалиция се срина днес, като почти сигурно е, че ще има предсрочни избори през есента, съобщава FT. Тогава една от най-установените крайнодесни, популистки партии в Европа може да спечели и най-голям дял от гласовете, допълва изданието.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц отхвърли коалиционното споразумение между неговата дясноцентристка Народна партия и социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, като поиска ранен национален вот.

Решението му отразява широкото разочарование от "голямата коалиция", която досега не успя да преодолее икономическата слабост на страната, въпреки че тя е сред най-заможните в Европа.

Това се случва на фона на резултатите от социологическите проучвания, според които крайнодясната Партия на свободата излиза напред преди двете водещи партии в Австрия и по-малко от седмица, след като Марин льо Пен спечели 34% от гласовете на президентските избори във Франция, подчертава изданието.

Курц явно е решил, че може да опита дали твърдата му линия по въпросите на имиграцията, желанието да се противопостави на германския канцлер Ангела Меркел за политиката за бежанците и харизмата могат да му спечелят привърженици, въпреки напредъка на Партията на свободата.

Той признава, че решението му е противоречиво, но заявява, че "посоката, в която нашата страна трябва да тръгне, трябва да бъде определена от гласоподавателите“.

Курц се изправя обаче пред тежко предизвикателство на фона на влиянието на канцлера Кристиан Керн. Бившият шеф на австрийската железопътна система, който оглави страната преди година, успя да възстанови подкрепата за своята партия на фона на планираните образователни, данъчни и дерегулационни реформи.

Ходът на Курц идва след оставката на Райнхолд Митерхнер в началото на тази седмица като лидер на Народната партия и австрийски вицеканцлер. Очакванията са Курц да оглави партията.

Междувременно Кристиан Керн предупреди Курц да не въвлича политическата му партия в политически скандал, пише австрийският в. Пресе, цитиран от БТА.

"Не искаме нови избори, ще продължим да правим опити за постигане на важни политически решения в парламента и, ако това е необходимо, с променящи се мнозинства. Това не е правителство на малцинството“, коментира Керн.

Той поиска и извинение от Себастиан Курц, като го обвини в нечестност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още