fallback

Стотици протестиращи срещу корупцията са арестувани в Москва и Санкт Петербург

Според кореспондента на ВВС в Москва спецчастите на полицията (ОМОН) избират на случаен принцип протестиращи и ги арестуват

18:38 | 12.06.17 г. 21

Стотици бяха арестувани по време на антикорупционни протести в Москва и Санкт Петербург, съобщи BBC, позовавайки се на неправителствената организация ОВД-Инфо. Според кореспондента на ВВС в Москва спецчастите на полицията (ОМОН) избират на случаен принцип протестиращи и ги арестуват.

Опозиционният лидер и основател на друга организация, Фонд за борба с корупцията, е бил арестуван в дома си преди протестите.

Според ОВД-Инфо арестуваните в Москва са над 400, а в Санкт Петербург – над 300 души. 

Протестът беше планиран след първите демонстрации, провели се в края на март тази година. Тогава Фондът за борба с корупцията на Навални публикува видеоматериали, които уличават премиера Дмитрий Медведев в участие в редица корупционни схеми. Тогава протестите в цялата страна бяха най-големите от 2012 г.

Мнозина от задържаните са млади хора, някои изглеждат тийнейджъри, посочва кореспондентът на ВВС. Тълпата е викала „Русия без Путин“, и „Долу царят“.

Либералният телевизионен канал „Дожд“ излъчи кадри как протестиращите в Санкт Петербург скандират „Срам“, докато ги задържа полицията. Сред арестуваните е и Максим Резник, който е общински съветник.

В Москва по време на протестите полицията е съобщавала чрез високоговорител на няколко секунди, че това е незаконен протест и че хората трябва да се разпръснат, посочва кореспондентът на ВВС. По-рано Навални получи разрешение да организира протест, но на бул. „Сахаров“. Той промени местоположението на демонстрацията без разрешение на улица „Тверская“, която е по-близо до Кремъл.

Днес е и национален празник в Русия, когато се чества приемането на Декларацията за държавния суверенитет през 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
fallback