IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година от банковите карти в Русия са откраднати 650 млн. рубли

Обемът на кражбите ще расте, предупреждават експерти

13:42 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От банковите карти на руснаците през 2016 г. са откраднати 650 млн. рубли (17,9 млн. лв.) чрез класически измами, съобщава „Известия“. В сравнение с предходната година това е с 15% по-малко, тъй като руснаците вече познават най-популярните схеми и не им се поддават, показват данни да компанията Zecurion, специализирала в безопасността на банковото обслужване. 

Очаква се тази година обемът на кражбите да нарасне до 750 млн. рубли, тъй като мошениците усъвършенстват схемите за измама. Например се представят за данъчни и под предлог погасяване на дългове получават необходимите данни.

Мошениците, ползващи класически измами, звънят на потребителите, представят се за банкови сътрудници и искат данните на картата (напр. номер и PIN-код).

Хакери програмират интерактивни гласови системи за телефонни разговори или пращат на електронната поща на банкови клиенти писма с линкове и файлове, при отварянето на които компютрите се заразяват с вируси.

Една от схемите е ориентирана към хората, продаващи автомобили онлайн. При тази схема потенциален купувач предлага да внесе капаро за колата на сметката на собственика. При това „купувачът“ иска от продавача данни за картата, след което той не вижда повече нито капарото, нито парите си.

По данни на Zecurion през 2015 г. от банковите карти са откраднати 765 млн. рубли, а през 2016 г. с 15% по-малко или 650 млн. рубли.

От нова схема за роботизирано прозвъняване са пострадали 4 хил. души и са откраднати около 550 хил. рубли (над 15 хил. лв.), но методът още набира обороти.

Тепърва ще бъдат изобретявани нови схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още