fallback

Черна гора иска да запази еврото в преговорите с ЕС

Страната ще поиска модификация на критериите от Маастрихт и по-конкретно на критерия за валутния курс, който е неприложим в нейния случай

21:11 | 11.09.17 г. 1

Черна гора ще поиска в хода на преговорите за членство в ЕС да си запази еврото чрез модификация на критериите от Маастрихт и по-конкретно на критерия за валутния курс, който е неприложим в нейния случай, съобщи съветничката на заместник-управителя на Централната банка Милица Килибара за в. "Виести".

Килибара, която е ръководител на работната група за глава 17 от преговорите с ЕС, каза, че очаква тази глава да бъде отворена до края на годината и в рамките й да бъде решен въпросът за употребата на еврото.

В свои доклади досега Европейската комисия посочи, че Черна гора е въвела еврото "едностранно" през 2002 г. Това е направено с мълчаливото съгласие на Брюксел, припомня БТА.

Централната банка на Черна гора по-рано съобщи, че е малка вероятността в хода на преговорите Брюксел да поиска премахване на еврото като официална валута в Черна гора.

В един от предишните доклади на Европейската комисия беше посочено, че в случай на отказ от еврото държавата ще поеме определени рискове като повишени прогнози за инфлация, влошаване на финансовите дисбаланси, разрастване на сивата икономика, намаляване на преките чуждестранни инвестиции и икономическа рецесия.

"Черна гора заяви, че ще се стреми да изпълни критериите за приближаване към еврозоната, че е съгласна въпросът за използването на еврото в страната да се реши в хода на преговорите за присъединяване към ЕС и не очаква да влезе в еврозоната на датата на присъединяване към съюза", се посочва в доклада на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
fallback