IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Неучастието на Навални в изборите няма да се отрази на легитимността им

Говорителят на руския президент заяви, че руските власти трябва внимателно да проучат дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите

13:53 | 26.12.17 г. 6
<p>
	Алексей Навални. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Архив Ройтерс

Според Кремъл неучастието на блогъра опозиционер Алексей Навални в руските президентски избори през март догодина няма да се отрази на тяхната легитимност, предават ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Това заяви пред журналисти в Москва днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални за кандидат за президент поради това, че срещу него има влязла в сила присъда за присвояване и разхищение на финансови средства.

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията. Песков не пожела да коментира самото решение на ЦИК за Навални, като отбеляза само, че в случая ЦИК се е ръководила изцяло от действащото изборно законодателство на Русия.

Песков допълни обаче, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.

АП отбелязва, че руското законодателство не казва дали призиви за бойкот на избори са незаконни, но припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за подобни действия.

По-рано днес говорител на Европейската служба за външни действия заяви, че решението на ЦИК да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора.

В изказването се отбелязва, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие. Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина, се допълва в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация. Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Съчувствам на свестните хора, които продължават да живеят в такива тоталитарни и диктаторски режими. Ние знаем какво е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Соросоидното копелле отдавна трябваше да е на топло за злоупотреби и вредителство...никой не се страхува от крадци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
**** да се чете деееебилли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
lyusien, като четеш вестници/сайтове на лукави и/или ***, като гледаш техните телевизии, точно така и ще разсъждаваш (както по-долу си писал).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
lyusien
преди 6 години
/80 % от руснаците подкрепят Путин но руските власти правят всичко възможно да не допуснат Навални да участва в изборите Толкова ли ги е страх от този кандидат или просто искат Путин да спечели с 98 % Такъв порцент си е просто диктатура а не демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още