fallback

Турският консорциум се оттегли от проекта за АЕЦ „Аккую“

Трите компании се отказват заради неуспешното договаряне на търговските условия по проекта

16:31 | 06.02.18 г. 8

Трите турски компании партньори на руската Росатом в строежа на първата атомна централа в Турция „Аккую“ са се оттеглили от проекта, съобщава информационната агенция Anadolu, позовавайки се на официални представители на компанията.

Росатом държи мажоритарния дял от 51% в АЕЦ „Аккую“, а останалите 49% щяха да бъдат разпределени между турски консорциум от конгломерати, включващ Cengiz, Kolin и Kalyon.

Консорциумът от трите компании обаче се е оттеглил от проекта, заявиха негови представители, позовавайки се неуспешното договаряне на търговските условия по проекта.

Турският консорциум подписа проектоспоразумение с Росатом за прехвърлянето на 49% от акциите по проекта миналия юни. След това обаче страните така и не успяха да постигнат финално споразумение.

Росатом планира да изгради първата АЕЦ на Турция „Аккую“ в южната провинция Мерсин на средиземноморския бряг на страната.

Централата ще има капацитет от 4800 мегавата в четири енергоблока и работен живот от 8000 часа годишно.

В първата фаза от строежа са планирани два енергоблока с капацитет от 2400 мегавата.

В края на декември миналата година започна строителството на АЕЦ "Аккую" в рамките на ограниченото разрешение за изграждане. Ограниченото разрешение е лиценз, даващ право на Росатом да изгради така наречените неатомни елементи на електроцентралата.

Оперативната дата за старт на работата на първия реактор е до 2023 г., макар че се очаква централата да заработи на пълен капацитет през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
fallback