fallback

Банките могат да ускорят раздържавяването на гръцкия енергиен сектор

РРС може да бъде принудена да се раздели с още един печеливш бизнес - оператора на мрежата ниско и средно напрежение

13:25 | 27.02.18 г.

Банките могат да се окажат катализатор за раздържавяването на гръцкия енергиен сектор, пише "Катимерини". Изданието посочва, че гръцката енергийна компания PPC трябва да набави средства, за да рефинансира своите дългове в размер на 2,2 млрд. евро до 2019 г.

По този начин компанията може да бъде принудена да продаде оператора на мрежата средно и ниско напрежение HEDNO. Компанията е 100% собственост на PPC, макар и управлението й да не е зависимо от холдинга.

На този етап няма официално искане за продажбата на компанията, но банките кредитори настояват, че PPC ще трябва да се раздели с един от най-печелившите си бизнеси след ADMIE, който беше продаден в първата половина на 2017 г.

Дължината на мрежата, която поддържа HEDNO, е над 237 хил. километра и в нея работят 6 850 души. Компанията осигурява печалба от 28,8 млн. евро за енергийния гигант, приходите й възлизат на 388,5 млн. евро.

Източници на "Катимерини" в банковите среди коментират, че в момента следят каква цена ще получи PPC от продажбата на въглищните централи, която се извършва по искане на кредиторите на Гърция. Има обаче и други интересни активи, които енергийната компания може да продаде, за да върне стари задължения, сред които е и операторът на мрежата.

Продажбата на ТЕЦ-ове раздразни синдикати и общини и накара правителството да обещае отстъпки, като например специални цени на електроенергията. По тази причина и "Катимерини" отбелязва, че Атина може да изиграе картата с "твърде голяма, за да фалира" с PPC и така да принуди банките да рефинансират компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback