IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Новак: Русия може да построи сама АЕЦ "Аккую"

В проекта досега са инвестирани 3 млрд. долара, отбеляза руският енергиен министър

12:17 | 06.04.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Министерството на енергетиката на РФ</em></p>

Александър Новак. Снимка: Министерството на енергетиката на РФ

Русия има възможност да изгради и сама първата ядрена централа в Турция - АЕЦ "Аккую", съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Ройтерс. През март агенцията съобщи за отказа на турските акционери в проекта, тъй като не успяват да намерят финансиране.

"Досега в проекта са инвестирани 3 млрд. долара", коментира руският енергиен министър. Според него централата може да бъде изградена изцяло от проектната компания Akkuyu Nukleer, в който акционери са руски компании, част от холдинга "Росатом".

Ройтерс напомня, че руската страна търси съакционер за 49% от капитала на АЕЦ "Аккую".

Въпреки неяснотите около финансирането на централата, появили се в последните седмици, на 3 април беше даден официалния старт на строителството. Това стана в присъствието на държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

По план централата ще има четири блока от типа ВВЕР с мощност от по 1200 мегавата. Цената ѝ е около 22 млрд. долара. Първият блок трябва да бъде въведен в експлоатация през 2023 година.

Това ще е първата ядрена централа в света по модела "build-own-operate", тоест руската страна поема ангажиментите да построи, експлоатира и изведе от експлоатация АЕЦ "Аккую".

По време на церемонията по първата копка на проекта Ердоган посочи, че четирите реактора ще покриват 10% от енергийните нужди на турската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Абе как не те заболя кръста от толкова .... навеждане за дудуци към малкия човек, имай малко достойнство, бъди поне за 5 мин. Българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
vzhekoff
преди 6 години
Стоенча тролът се превключи от газопроводи на АЕЦ. Нали нямаше да има Турски поток, тупaн ? Май месец приключа първата тръба и малко по-късно България губи 15 млрд кубика на година транзи заради тиквеници и платени ***, иначе казано - интернет-пpocтитутки ала Стоенча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Те заради тази англосаксонска пропаганда трите турски консорциума, които 'щяха да участват хукнаха държейки се за главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 6 години
Нале правиш разлика между 100 % собственост и 100 % да те наведат ти да даваш кинтите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
За сведение на диванните аналитици:АЕЦ Аккую ще е 100% руска собственост при 100% руско инвестиране.Ако е неизгоден, турците ще му купуват ли тока?Руснаците вече имат ново поколение АЕЦ - и много по-надеждни и ефективни.Аре стига сте ручали само англосаксонска пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 6 години
Машала , проекта е на първа копка ама 3 мелярдеси вече отекли , Другото интересно е че модела "build-own-operate" е модела по който са построени т.н. Американски централи у БГ . Да е ясно ко ни пеее радиото де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
tisia
преди 6 години
...сигурно цената на тока ще е такава, каквато я посочвате! ....този турски президент е "шматка" и въобще не разбира от нищо ....и германците нищо не разбират. И те ще ми строят втора тръба на "Северен поток" въпреки че по наши изчисления проекта ще е скъп и цената на газа доставян по него също. ...бива ни по сметките, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
fon
преди 6 години
Цената на тока от Аккую е засекретена дълбоко като при руски проект, но изтича по погрешка от ядрен форум през 2013гhttps://***.oecd-nea.org/ndd/workshops/wpne/presentations/docs/4_1_Cometto_Akkuyu.pdfКазано е ясно "Possibility to modify the price trajectory of electricity price (up to 153.30 USD/MWh) to ensure the payback of the project"153.30 USD/MWh са 244 лв/МВч днес, цена достъчна да изтреби 90% от червените пенционери у нас.Със сигурност обаче цената ще е много по-висока от проектната както се случва при всеки АЕЦ в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
4800 мегавата покриват 10 процента от нуждите на ток в Турция, потребление на ток в момента в БГ http://***.eso.bg - 3741 мегавата. Толкова за нуждата от Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още