fallback

Ердоган: Не могат да ни накарат да рухнем

В намек към САЩ, турският президент разкритикува опитите за икономическа атака срещу страната

17:04 | 18.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Ердоган отправи поредна критика по адрес на САЩ в реч по време на конгрес на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

По думите на държавния глава САЩ са се направили на стратегически партньори на Турция, но вместо това са действали така, сякаш страната е тяхна „стратегическа цел“, съобщава в. Hurriyet Daily News.

„Те небяха способни да ни накарат да рухнем и никога няма да бъдат. Ако те имат своите долари, ние имаме нашия Бог. Ще вървим заедно към бъдещето с твърда стъпка“, заяви Ердоган пред тълпа привърженици на ПСР. Президентът също така отново коментира и „икономическата атака“ срещу Турция и нейната национална валута.

„С Божията помощ ще изпратим на света друго послание с нашия конгрес, който свикахме за първи път при новата система на управление“, допълни държавният глава.

Ердоган запази дръзкия тон в речта си, обещавайки да „не се предава на тези, които изглеждат като стратегически партньор, опитвайки се да ни превърнат в стратегическа цел“.

В очевиден намек към САЩ на фона на продължаващия конфликт между двете страни турският президент посочи, че „някои хора ни заплашват с икономика, санкции, валутни курсове, лихвени проценти и инфлация“.

„Казваме им, че виждаме тяхната игра и ги предизвикваме“, посочи още президентът, според когото Турция никога няма да се поклони пред тези, които „създават свой собствен ред, експлоатирайки света“.

По време на еднодневния конгрес, в който участваха 1457 делегати, Ердоган успя да затвърди своето лидерство в партията, посочва Hurriyet Daily News. По време на мероприятието бе гласуван и нов управителен съвет на партията, в който влязоха 42-ма членове на парламента и осмина души, които не са депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback