fallback

Енергийният министър на САЩ заплаши със санкции заради "Северен поток" 2

На срещата с руския си колега Рик Пери заяви, че Русия трябва да „спре да използва ресурсите си за влияние"

21:04 | 13.09.18 г. 29

САЩ може да наложат санкции върху новия газов проект „Северен поток“ 2, заяви енергийният министър на САЩ Рик Пери в четвъртък по време на визитата си в Москва.

На въпрос дали са възможни санкции срещу проекта и дали са планирани допълнителни свързани с енергетиката санкции Пери отговори: „Да на първия ви въпрос и да на втория ви въпрос“.

Няколко страни от Източна Европа и САЩ се противопоставят на газопровода от Русия към Европа ,твърдейки, че той ще засили енергийната зависимост на континента от Русия. САЩ освен това имат интерес да продават повече втечнен природен газ на Европа, припомня Washington Post.

На срещата с руския си колега Александър Новак Пери заяви, че САЩ не искат да налагат санкциите и подсказа, че не са неизбежни.

„С министър Новак сме съгласни, че достигането на точката, в която ще се наложат санкции, не е нещо, което искаме“, каза Пери.

Той отказа да уточни какво ниво на напредък по проекта може да доведе до санкции или под каква форма може да са те.

„Изпълнението на този проект ще продължи“, каза Новак, добавяйки, че Русия изпитва тревога заради коментарите на Пери.

„Разтревожени сме от отправените изявления и с позицията като цяло от гледна точка на бъдещи санкции срещу всеки конкурентен проект, който е в интерес на европейските потребители“, каза той.

Пери заяви, че „Северен поток“ 2, заедно с вече съществуващия такъв, ще „създаде нова слабост“ и призова Русия да „спре да използва ресурсите си за влияние и причиняване на сътресения“.

Пери добави, че САЩ подкрепя „желанието на европейците да сведат до минимум зависимостта си от един енергиен доставчик“ и подкрепя засилената конкуренция в областта, включително от производители като Азербайджан.

Новак отговори, казвайки, че Русия споделя позицията, че „енергията не може да бъде инструмент за упражняване на влияние и че потребителите трябва да могат да избират доставчиците“.

Дългият 1230 км газопровод се води от руската държавна компания Газпром и е с участието на редица европейски инвеститори. В момента се работи по подготовка на морското дъно, макар че маршрутът на тръбопровода през или около водите на Дания е несигурно, тъй като проектът все още не е получил разрешение от нейна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
fallback