fallback

Ердоган заплаши привържениците си след нови опасения за измяна

Президентът предупреди членовете на партията да не се присъединяват към едно евентуално политическо движение на едни от някогашните си най-приближени

17:13 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди членове на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да не извършват „предателство“ срещу нея. Изказването на държавния глава бе направено на фона на слухове в Турция, че негови бивши съюзници се готвят да сформират ново политическо движение, което може да застраши 16-годишното му управление.

Проправителствените медии спекулират с това, че бившият президент Абдула Гюл, бившият вицепремиер Али Бабаджан и някогашният премиер Ахмет Давутоглу – всички които бяха изтласкани от управлението, подготвят създаването на нова партия след местните избори през март.

„Не трябва да се извършва измяна“ като се присъединявате към тях, каза Ердоган в интервю пред телевизия NTV в отговор на въпрос за съобщенията.

Възможността за нов политически съперник увеличава предизвикателствата, които ще поставят на изпитание популярността на Ердоган на регионалните избори на 31 март – включително отслабената икономика и опозиционното обединение, подкрепяно от прокюрдската Демократична партия на народите.

Според съобщенията в медиите новата партия ще бъде оглавена от Бабаджан – който се ползва с доверие сред инвеститорите заради своите традиционни, консервативни политики, зад него ще стои Гюл.

Според турския президент всяко едно отцепване от ПСР е обречено на провал.

„Невъзможно е да вървим по същия път с тези, които си тръгнаха“, заяви още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
fallback