fallback

72,3% от руснаците имат доверие на Путин

Проучването е направено по нова методология, след като Кремъл постави под въпрос предишни резултати

22:23 | 31.05.19 г. 12

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Общественото доверие към руския президент Владимир Путин е нараснало на 72,3 процента, показва проучване на държавния социологически институт, направено по нова методология, въведена след като Кремъл постави под въпрос предишни резултати, предаде Ройтерс.

Високата популярност на Путин започна да намалява, след като правителството увеличи пенсионната възраст миналата година. Това беше непопулярен ход, който добави към недоволството от намаляването на реалните доходи и икономиите.

Кремъл изрази вчера недоумение, след като ръководителят на Общоруския център за изследване на общественото мнение каза, че доверието към Путин е намаляло до 31,7 процента - най-ниското ниво от 13 години, защото хората губят надежда за подобрение в икономиката.

Попитан за коментар, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков постави под въпрос значението на резултатите, като заяви, че миналата седмица центърът за изследване на общественото мнение също така е установил, че одобрението за Путин се е увеличило.

"Честно казано, ние естествено очакваме анализ от нашите скъпи специалисти, за да разберем как се съпоставят тези данни - как например доверието може да намалее, а неговият изборен рейтинг да се увеличи", заяви Песков.

"Това естествено е труден анализ, но се надяваме, че с времето той ще се появи", каза говорителят.

Днес центърът за изследване на общественото мнение заяви, че общественото доверие към Путин се е повишило до 72,3 процента - почти двойно повече от предишното ниво, след като е била приложена нова методология, при която руснаците са били попитани дали имат доверие конкретно на президента.

Социологическият институт обаче също така каза, че доверието е намаляло до 30,5 процента - ново най-ниско ниво от 13 години, при използване на старата методология, при която руснаците е трябвало просто да посочат на кои политици имат доверие.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
fallback