fallback

ЕС – необходимият стимул за Украйна

Споразумението с ЕС дава основата за амбициозните политически и правни реформи, които променят Украйна, смята секретарят на икономическото министерство

20:15 | 08.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тъй като украинският президент Володимир Зеленски е домакин на първата си среща на върха между Украйна и Европейския съюз (ЕС) в понеделник (8 юни), партньорството в неравностойно положение продължава да се задълбочава, пише за Euractiv Алексей Перевезенцев, главен секретар в Министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна. 

В Киев тази седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне с президента Зеленски. Мандатът на Юнкер приключва тази есен, но той може да обърне внимание на заздравяването на партньорството на ЕС с Украйна по въпросите на търговията и сигурността - един от големите успехи на неговото председателство.

Въпреки че ръководните фигури в блока ще бъдат сменени, основният принцип остава същият. ЕС и Украйна се ангажират взаимно и работят заедно за намиране на решения на предстоящите предизвикателства.

Споразумението на ЕС и Украйна - и неговата задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия - показаха ангажимента на Киев към споделените европейски ценности на правовата държава, свободната и справедлива търговия и демокрацията, пише Перевезенцев. Това споразумение е котва за Украйна спрямо Европа и позволява на страната да изгради устойчивост, да засили защитата на правата на човека и да защити своята демокрация. Тя предоставя основата за амбициозните политически и правни реформи, които променят Украйна.

От 2014 г. насам Киев извърши повече проевропейски реформи, отколкото през всички предишни години след отделянето на Украйна от Съветския съюз.

Страната пренаписа всички свои селскостопански и промишлени стандарти, за да ги приведе в съответствие с ЕС. Освен това реформира своята съдебна система, за да събуди у хората доверие в принципите на правовата държава и да отвори пазарите си за конкуренцията и инвестициите.

Разбира се, търговията е двупосочна улица и успехът на Украйна е успех за Европа, подчертава Перевезенцев.

Данните са ясни: само през изминалата година износът от Украйна към ЕС нарасна с 8%, докато износът на стоки от ЕС за Украйна отчете ръст от 9,3%. При услугите износът към ЕС се е увеличил с 13%, а износът на ЕС към Украйна е нараснал с 22,6%.

Търговският дефицит на Украйна с ЕС достигаше размер от 4,2 млрд. евро, а сега на ЕС се падат 42,7% от нейния износ и 40,6% от вноса ѝ, което превръща блока в най-големия търговски партньор на Украйна.

Споразумението между ЕС и Украйна може да осигури свободна и справедлива търговия, добавя Перевезенцев.

Фактът, че двете страни постигнаха разбиране, подчертава взаимния ангажимент и отразява желанието на Украйна да ускори темпото на така необходимите реформи.

Перевезенцев пише, че Украйна е намерила дом в европейското семейство на народите и система, основана на правила, която е в основата на взаимноизгодните търговски отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
fallback