fallback

Арестуваха руския опозиционен лидер Любов Собол

Задържането се е случило на протест в Москва

15:20 | 03.08.19 г. 28
Автор - снимка
Създател

Руският опозиционен лидер Любов Собол е била задържана за провеждането на неодобрен от властите протест в Москва, пише BBC.

Собол е била в такси и се е готвила да слезе от него, за да се включи в протеста, когато полицаи са я отвели в черен микробус, който е потеглил бързо.

Протестиращите се събират в руската столица, след като властите дисквалифицираха редица опозиционни кандидати от участие в местните избори. Според медии 33 души са били арестувани в Москва.

Служителите на реда са в специална екипировка, ползвана при безредици. Те са били изпратени в столицата и са предупредили хората да не протестират.

Собол, която е юрист и видео блогър, е един от изключените от местните избори кандидати. Тя проведе 21-дневна гладна стачка и призова другите да се включат в протеста днес.

Властите твърдят, че Собол е задържана заради нарушаване на регулациите за улични демонстрации.

През юли тя беше изведена от офиса на изборната комисия с креслото, на което седеше. Малко преди задържането си Собол коментира пред независимата телевизия Дождь, че властите “правят всичко възможно, за да се опитат да сплашат опозицията”.

“Ето защо е важно да излезем днес и да покажем, че московчани не се страхуват от провокации и са готови да продължат да остояват правата си”, допълни тя.

Миналия месец властите задържаха над 1000 демонстранти по време на протест. Изборните органи забраниха на опозиционни кандидати да се включат във надпреварата в Москва, планирана за 8 септември. Протестиращите твърдят, че това е направено по политически причини.

Въпреки скорошните арести и забраната за нови протести, се очаква демонстрантите да продължат да излизат на улицата, за да изразяват недоволството си.

Междувременно властите започнаха разследване, свързано с протестите. В петък те задържаха няколко души, включително независимия политик Алексен Миняйло, за връзки с “масовите вълнения”, което може да му донесе 15 години затвор. Друг отявлен критик на Кремъл - Алексей Наални, също беше арестуван за връзки с протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
fallback