fallback

Белград разгневи Брюксел заради новото си сближаване с Москва

Въпреки предупрежденията от ЕК Сърбия възнамерява да подпише договора за влизане в Евразийския икономически съюз

10:50 | 13.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Планът на Сърбия да се присъедини към ръководен от Русия икономически съюз (Евразийски съюз) ядосва Европейския съюз, от който балканската нация твърди, че иска да бъде част.

Европейската комисия вече даде доста ясно да се разбере, че Сърбия ще трябва да анулира всички двустранни търговски споразумения с други страни, ако и когато се присъедини към ЕС, и че е по-добре Белград да привежда в съответствие с ЕС политиката си, а не да търси нови съюзници, коментира Bloomberg.

Сръбските политици обаче пренебрегват тези критики и предупреждения и ще подпишат споразумение за присъединяване към Евразийския икономически съюз на 25 октомври. В блока, ръководен от Русия, се включват също Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Молдова е наблюдател от миналата година.

Планът "не е пречка за европейската интеграция", заяви сръбският министър на търговията Расим Ляич в коментар по електронната поща пред Bloomberg. Предупреждението на Европейската комисия няма да „засегне решението на Сърбия да сключи това споразумение в Москва“, каза той.

ЕС не може да казва от кои съюзи да е част Сърбия, но същевременно някои от страните членки искат да видят по-голям ангажимент от Белград към евроинтеграцията, особено след като миналогодишен доклад показа едва частично адаптиране на външната политика и тази по сигурността на Сърбия към тази на ЕС.

Сръбските лидери твърдят, че членството в ЕС е приоритет, цел, която те се надяват да постигнат около средата на следващото десетилетие. В същото време Сърбия има исторически и религиозни връзки с Русия, което ѝ помага да предотврати по-нататъшното признаване на Косово от редица международни органи. Освен това Русия дари изтребители и танкове на Сърбия, а сръбски лидери, сред които и президентът Александър Вучич, са чести посетители в Москва.

„Не може да ходите в няколко посоки по едно и също време. Ако сте сериозни за европейската си ориентация, очевидно взимате политически решения, които ви приближават до нея. Това не е едно от тях", предупреди преди седмици словашкият външен министър Мирослав Лайчак, работил на Балканите години наред.

Евразийският икономически съюз, създаден от руския президент Владимир Путин, за да създаде конкурент на отворения пазар на ЕС и да помогне за възстановяването на сферата на влияние на Москва в бившия Съветски съюз, има четирима други членове освен Русия.

Икономистите в Белград поставят под въпрос и ползата от търговското членство за Сърбия, чиито основни пазари за износ са в Западна Европа, а не в Източна.

„Русия генерира само една четвърт от онова, което изнасяме за Германия и Италия“, казва Иван Николич, икономист и член на консултативния съвет на централната банка. „Ние имаме достъп до нов пазар, но въпросът е какво можем да предложим. Ние изнасяме хранителни продукти, плодове и зеленчуци, но не сме ценовоконкурентни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
fallback