fallback

Руското правителство подава оставка

В четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че в бъдеще депутатите трябва да определят премиера

15:45 | 15.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското правителство при министър-председателя Дмитрий Медведев обяви, че ще се оттегли. Това съобщи в сряда руската информационна агенция TAСС, позовавайки се на ръководителя на кабинета. Президентът Владимир Путин ще назначи ново правителство и ще възложи на досегашното да остане на поста дотогава, предаде Интерфакс. Информационната агенция цитира самия Медведев. Путин ще го назначи за заместник-ръководител на Съвета за сигурност. Там той трябва да отговаря за отбраната и сигурността, съобщи Интерфакс.

„Тези промени, когато бъдат приети - и по всяка вероятност това ще стане след дискусия, както беше предвидено - ще доведат до значителни промени не само в Конституцията, но и в баланса на силите като цяло. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на страната възможност да вземе всички необходими за това решения “, обясни Медведев решението си да подаде оставка на среща с Путин и членовете на кабинета..

По-рано в четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че иска да даде на Парламента повече власт с конституционна реформа. Освен всичко друго, депутатите трябва да определят премиера в бъдеще. Също така критериите за кандидати за президент трябва да бъдат затегнати. Въпреки това Путин възнамерява да се придържа към силната президентска система. За тази цел той ще предложи референдум за конституцията.

Критиците обвиняват Путин, че работи за това как да се задържи на власт след 2024 г., когато мандатът му като президент приключва и той трябва да се оттегли според конституцията.

Освен това в обръщението си Путин обеща да повиши жизнения стандарт и икономическия растеж. Русия се бори за подобряване на икономиката през последните години на фона на ниските цени на петрола и западните санкции. Правителството на Медведев отдавна е критикувано за това, че не постига особен напредък и оценките на неговата популярност изостават от тези на президента.

Предложенията на Путин не включват някакви мащабни промени, чрез които да бъде създаден нов пост за него. Но потенциалните промени могат да прехвърлят по-голямата власт на парламента и Държавния съвет.

Руският президент посвети 80-минутната си конференция на социални проблеми. Той предложи нови стимули за справяне с проблема с намаляващата раждаемост и обеща ускорен икономически растеж.

„Конституционните промени могат да бъдат одобрени единствено след провеждането на референдум“, обяснява Путин. Според мерките парламентът ще има по-голяма тежест при избирането на министър-председател.

„Путин предлага промени, които са свързани със смяната на властта. Русия сега е силно президентска република и трансформацията може да бъде само към президентска република“, коментира Алексей Макаркин, заместник-председател на базирания в Москва Център за политически технологии. „Все още не е ясно каква позиция би заел Путин в бъдеще“, допълва той.

От 2008 г. в продължение на 4 години Медведев бе действащият президент на Русия, когато Путин напусна Кремъл, тъй като трябваше да се съобрази с конституционните правила за продължителността на мандата. В края на първия си мандат през 2012 г. Медведев предаде президентството обратно на Путин. Година по-рано през септември на конгреса на управляващата "Единна Русия" бе обявено, че смяната на позициите на двамата лидери е била договорена няколко години предварително. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
fallback