IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко постави армията в бойна готовност

Опозицията опитва да спечели Русия на своя страна

21:51 | 18.08.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е изправен пред най-голямото вътрешно предизвикателство в 26-годишното си управление, изпрати армията на границите на страната с Европейския съюз заради неуточнени заплахи за сигурността, предава Bloomberg.

„Днес имаме проблеми не само вътре, но и вън“ от страната, заяви Лукашенко пред Съвета за сигурност във вторник, цитиран от държавната осведомителна агенция Белта. „Реагирахме на това и изпратихме бойни части на нашата армия на западните граници и ги поставихме в пълна бойна готовност“, допълни той.

Лукашенко драматично повиши залозите преди планираната среща на върха на ЕС в сряда заради спорните президентски избори в Беларус, които бяха последвани от най-големите протести в историята на страната. Ходът му се случва, след като руският президент Владимир Путин обсъди кризата в Беларус в отделни телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Путин предупреди срещу „упражняването на натиск върху беларуските ръководители“ в разговора с Макрон и уведоми Меркел за „неприемливостта на всеки опит за външна намеса“, съобщи Кремъл в комюнике. Макрон призова Русия да подкрепи спокойствието и диалога с Беларус, съобщи Елисейският дворец, а Меркел заяви пред репортери, че е призовала Путин да „гарантира, че правото на свобода на словото и на демонстрациите трябва да се спазва“.

Лукашенко призова Русия за подкрепа в опитите си да се задържи на власт, след като обяви убедителна победа с 80% от гласовете на изборите на 9 август. Кандидатът на опозицията Светлана Тихановска заяви във видео послание от Литва в понеделник, че е готова да действа като „национален лидер“ вместо него до провеждането на нови избори.

Кремъл залагаше преди изборите, че Лукашенко ще успее да удължи управлението си за шести мандат, като в същото време стане още по-зависим от Русия, тъй като суровата му тактика го отдалечи от Запада и го направи уязвим към исканията на Москва да засили политическата и икономическата интеграция.

Със засилването на протестите на опозицията Русия наблюдава внимателно дали Лукашенко ще бъде принуден да напусне поста си. Това ще затрудни усилията на Кремъл да запази специалните си отношения с жизненоважен буфер срещу НАТО, отбелязва Bloomberg.

Опозицията опита да успокои Русия за бъдещите отношения на фона на продължаващите протести в Беларус в подкрепа на исканията за оставка на Лукашенко. „Признаваме и приемаме“, че Русия е важен  партньор и Беларус трябва да запази „всички съществуващи споразумения“, написа Мария Калесникава, основен съюзник на Тихановска, в послание в Telegram, публикувано от главния редактор на руското радио „Ехото на Москва“ във вторник.

Лукашенко, който настоява, че няма да подаде оставка или да насрочи нови избори, заяви, че е говорил по телефона с Путин във вторник и той го е уведомил за разговорите с Меркел и Макрон.

Води се интензивна дипломация, докато лидерите на ЕС планират извънреден конферентен разговор за Беларус в сряда. Те ще изпратят послание до народа на Беларус, че има право да избира собствения си президент, съобщава представител на съюза, запознат с плановете, който пожелал да остане анонимен, тъй като разговорите са от частен характер.

Хиляди служители в големи държавни заводи в Беларус излязоха в подкрепа на призивите на опозицията за обща стачка, след като стотици хиляди протестиращи се събраха по улиците на Минск и други градове в неделя, за да призоват Лукашенко да подаде оставка.

Национален координационен съвет, който беше създаден от опозиционното движение, ще избере представители за преговори с беларуски ръководители за разрешаване на кризата, каза Олга Ковалкова, старши съветник на Тихановска, в интервю за “Ехото на Москва“ във вторник.

По време на заседанието на съвета за сигурност Лукашенко разкритикува инициативата на опозицията, като я нарече „опит за завземане на властта с всички последствия от това“, предава агенция Белта. „Ще предприемем подходящи мерки“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
То и ние така протестирахме преди деситилетия и се раздахме, че се отърввахме от комунистите. Сега протестираме срещу капиталистите, дали ще се отървеме от тях ще видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Другият колосален мало-умник в този форум е Императора, с когото си оспорвате 1-то място. Първият път, когато САЩ спасяват гладна Русия, обрекла собственото си население на глад, е в периода 1890-1892г. Даже големия руски художник Айвазовски / няма как да го знаеш, т.к. всички чекисти сте мега кухи пейки / има две картини на тази тема. На едната са руски селяни на шейна, а единия от тях вее американския флаг. Около тях руснаци са застанали на колене в знак на благодарност. На другата картина е нарисуван американски кораб с храни. Следващото спасяване от град е при болшевиките. Случва се през 1922г., а от глад са спасени над 10 млн. души. Много от руснаците днес са техни потомци. Третият път, когато САЩ подават ръка е през ВСВ с Land Lease. Половината от алуминия, използван за производство на самолети е предоставен от САЩ. Рекордът на руски ас / научи името му / за свалени немски самолети е 62бр. 58 от тях са при пилотиране на американски самолет. Шаситата на "Катюша" са Студебейкър. Повечето ботуши, барут, храни и пр. са от САЩ. Почти всички камиони, изнесли войната, са американски. Ролята им е ключова, защото без тях използването на артилерия е било мираж. Гордостта на руснаците - танка Т-34 - е стрелял точно, защото е използвано американско машиностроително оборудване. И така нататък. По темата можеш да прочетеш нещо от Георги Мирский, мир на праха му.След разпада на Съветския съюз стартира програмата "Provide hope" на САЩ - отново тази *** трябва да бъде нахранена. Резултатът е 500 полета до Русия на американски военни транспортни самолети.Единственото, което не разбирам е защо, по дяволите, тази нация постоянно ви спасява и изхранва???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
За укринския и беларуския майдан всеки знае или се досеща. Ти ни опиши как виждаш Великия Московски Майдан на червения площад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Копейничета, истината е съвсем проста:ХОРАТА НЕ ВИ ИСКАТ! Не ви искат пропагандите, мизерията, глупостите, лъжите, бедността, олигархията и петолъчките и сърпичуците и тн.! Не ви искат! Виждат как се живее по белите страни, после и при тях и колкото и да ги лъжете, те вярват на очите си.Вие сте история, таварищи. Дасвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вече и в най- големите и верни бивши руски губернии населението се вдига и помита гoвната на върха на управлвнието! Никой повече не иска кремълската ***, хората искат да живеят като белите страни, не като впиянчен руснак със смешна заплатка, обитаващ коптор и ходещ по голяма нужда в задния двор! Пропагандата, лъжите и натиска е до време! Украйна, Грузия, Литва, Латвия, Естония, Казахстан, Азербайджан и тн., скоро и Беларус, бившите республики бягат! Ама какво ли разбират, явно са заблудени, не разбират колко им е хубаво сега...нали копейничета??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Горките.1. Писах кога започва Майдана - не повече.2. А какво е дефарминг? В цялото Северно полукълбо е имало глад!И в поволжието, и в Казахстан и къде ли не.3. Неграмотниците обаче само ползват дудуците на западната, по-точно канадска, по-точно западенска пропаганда, че Сталин нарочно ги морил?А толкова милиони в САЩ кой ги е уморил там от глад?! Дефарминг.Не знаете какво е дефарминг - понятно, нали сте диванни експерти....4. Защо е имало глад? Защото, ако Сталин не е взел заеми за индустриализацията, Хитлер щеше да стигне до Урал и оттатък.А защо Запад е отказъл да вземе злато за плащане по заемите а е искал САМО зърно?Huh.5. Може и до 10-та точка да стигна, да мина и оттатък, но диванната експертиза не го заслужава. Губене на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Не си прав. Украйна е голяма страна. Има хора, които говорят на руски и смятат руснаците са приятели, има и руснаци. Има и такива обаче, които говорят само украински, помнят и Гладомор, помнят и други престъпления на руснаците и не са ги харесвали никога. Има и такива, които мразят руснаците по полска и унгарска линия. Така, че да слагаш всички под общ знаменател не е коректно. Също така монета има две страни. Някои са доволни, други не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Да и отива в завод оня ден и всички го освиркват. Само мейдъни ти се привиждат, айрън мейдъни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Споооко,докато не се появи "Небесная сотня", 100-тина души убити от грузински, полски или украински снайпери, ще има спокойствие.Появи ли се медийна кървава картинка,започва Майдан с пръсъщата му:- тъпота;- злоба;- западолиизачество;- "приватизация";- нищета;т.е. геноцид и смяна на чипа, барабар със собствеността на земята..... А, и гражданска война както в Украйна вече 6-та година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още