IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината армия на Беларус е приведена в бойна готовност

Лукашенко обяви, че ще предприеме ответни мерки, ако ЕС въведе санкции срещу Минск

17:25 | 28.08.20 г. 1
<p>
	<em>Александър Лукашенко. Снимка: SERGEI GAPON/EPA</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: SERGEI GAPON/EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заповядал половината от личния състав на армията да бъде приведен в състояние на бойна готовност в отговор на заплахи от НАТО. Това съобщи днес държавната информационна агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

"НАТО започна учения съвсем близо до нашата граница. Аз какво трябва да направя? Аз също вдигнах няколко дивизии; поставих половината армия в бойна готовност. Това не е евтино", казва Лукашенко, цитиран от БТА.

Беларуският президент казал още, че се е споразумял с руския си колега Владимир Путин двете страни да обединят своите армии в случай на заплаха от Запада.

Над 260 демонстранти бяха арестувани вчера по време на протестите в центъра на Минск срещу преизбирането на Лукашенко на изборите на 9 август, отбелязва ДПА. По данни на Беларуската асоциация на журналистите същия ден са били задържани и около 50 журналисти, отразяващи протестите срещу президентските избори, резултатите от които според опозицията са били фалшифицирани.

ЕС окачестви изборите, на които беларуският президент бе обявен за победител, като "нито свободни, нито честни", и заклейми репресиите срещу демонстрантите. Съюзът подготвя списък на хората, отговорни за изборните измами и репресиите, за им наложи санкции, отбелязва ДПА.

Беларуският президент Александър Лукашенко заплаши още днес да отговори реципрочно, ако на страната му бъдат наложени санкции заради суровите мерки след изборите на 9 август, предаде Ройтерс.

В изказване, цитирано от държавната осведомителна агенция БелТА, Лукашенко заплаши, че ако на Беларус бъдат наложени санкции, ще прекъсне транзитните пътища през страната и ще бойкотира литовските пристанища.

Беларуската опозиция оспорва резултатите от изборите, като според нея президентът е спечелил нов мандат с измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
Не ми се иска да съм на мястото на този който прави редакционната политика на Инвестор... От една страна трябва да показва колко лош е Лукашенко, а от друга да внимава хората да не правят паралел с Бойкошенко (добрия диктатор) ... Те такива шизофренни ситуации се получават понякога ама политика бате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още