fallback

Заев: Блокадата срещу членството на Скопие в ЕС е против европейските ценности

Всякакво оспорване на македонската идентичност е „червена линия“, каментира македонският премиер

18:54 | 22.11.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Блокадата на България за мечтите на Република Северна Македония да се присъедини към Евросъюза е против европейските ценности и предизвика много тъга сред нас. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за агенция Франс прес, цитиран от Българското национално радио.

Заев изразява и съжаление от неприятната, както я определя, изненада от блокирането от страна на София на преговорите за присъединяване към евросъюза.

Франс прес припомня, че България иска от по-малкия си съсед да признае българските корени на езика, хората и историята й, преди да позволи на Република Северна Македония да продължи напред към преговорите по присъединяването си.

Заев, обаче подчертава, че всякакво оспорване на македонската идентичност е „червена линия“. Това, отбелязва македонският премиер, е въпрос на самоопределяне, което и в сърцето на европейския проект.

Премиерът отбелязва още, че още вярва, че е възможен пробив. Вярвам в европейските ценности, може би много повече от някои хора в Евросъюза, заявява още Заев, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 08.09.22 г.
fallback