fallback

Русия започна разследване срещу съюзничка на Навални

Любов Собол е обвинена в опит за насилствено проникване в апартамент на предполагаем таен агент

19:13 | 25.12.20 г. 7

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия започна наказателно преследване в петък срещу Любов Собол, съюзничка на критика на Кремъл Алексей Навални, обвинявайки я в насилствено нахлуване заради опита й да почука на вратата на предполагаем агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), за когото Навални твърди, че е бил част от заговор за убийството му, предава Ройтерс.

Привърженици на Навални твърдят, че Собол позвънила на вратата на агента в понеделник вечер. Преди това Навални обвини агента, че е участвал в заговор за отравянето му с невропаралитичен агент през август.

ФСС отхвърли обвиненията на опозиционера, който заяви, че ще се завърне в Русия с надеждата да се възползва от нарасналата си популярност след случая с отравянето, който засили напрежението между Москва и западните столици.

Ходът срещу Собол е поредният опит за смазване на опонентите на Кремъл преди парламентарните избори догодина. Собол смята да се кандидатира, въпреки че явни критици често получават забрана да бъдат кандидати, отбелязва Ройтерс.

Полицията отвела Собол за разпит в петък. Следственият комитет, който отговаря за разследването на сериозни престъпления, обяви на сайта си, че започва наказателно преследване.

Той допълни, че Собол и редица други многократно са опитвали да влязат в апартамент на възрастна жена в източната част на Москва, облечени в униформи, които били използвани от държавния регулатор на потребителското здраве.

Според комитета Собол заблудила куриер, за да влезе в жилищната сграда и нахлула в апартамента на жената, когато тя отворила вратата. Той подозира, че Собол е използвала сила, за да влезе незаконно. Наказанието за подобно провинение е две години затвор.

Навални, който е в Германия, за да бъде лекуван, след като припадна в самолет в Русия, осъди действията.

Германия и други западни страни твърдят, че Навални е бил отровен с невропаралитичния агент „Новичок“ в опит за убийство. Кремъл многократно отрече обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
fallback